Saturday, February 25, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire



19 Disember 2011


pagi tu aku bangun awal. literally awal. pukul 4 aku terjaga. ugh.. kenapa aku terjaga seawal tu pun aku tak tahu. maybe sebab terlalu penat, or maybe sebab tak selesa tidur kat Motel 6 tu, aku pun tak tahu. yang aku tahu, aku terjaga pukul 4 pagi. alhamdulillah, aku pun terus bersiap2 awal pagi tu. lepas bersiap2, aku pun kejut Irfan. ye lah, bilik air satu je, takkan nak berebut pulak.

pagi tu hujan renyai2. sejuk. nak taknak, perjalanan mesti diteruskan. syukur jugak sebab kitorang tak ditangkap sebab check-in motel illegally dan maksud aku illegally, bukan tak bayar, tapi tak ikut bilangan penginap yang ditetapkan. sebabnya kalau penginap ramai dari seorang, kitorang kena bayar lebih walhal kitorang nak berjimat. huhu..

anyhow, kitorang berlima pun bertolak dari Motel 6, Wichita dalam pukul 9 pagi dan meneruskan perjalanan kitorang ke Oklahoma City, Oklahoma. Oklahoma adalah next negeri kitorang akan jejaki dan terletak di bawah negeri Kansas. macam biasa, perjalanan kitorang smooth je the moment kitorang keluar dari Wichita. aku pun drive kereta sambil dengar lagu, yang lain2 pun turut enjoy dalam kereta sambil menikmati suasana hujan di bumi Kansas itu. nak dijadikan cerita, selepas 20 minit keluar dari Wichita, tetiba aku terasa something yang tak kena dengan tayar belakang kereta. Hanisah pun kata dia terasa jugak sebab tayar tu memang terletak kat bahagian dia duduk.

okay, aku dengan cool nya bagi signal dan berhenti di tepi highway. aku keluar, dan cek keadaan tayar. nampak okay je, macam tak ada apa2 yang berlaku. aku pun masuk balik dalam kereta. pastu ada pulak lori dari mana entah duk belakang kereta kitorang, then driver dia keluar dan tanya aku ada masalah ke apa. aku cakap tak ada, semua okay. so dengan hati lega, aku pun meneruskan perjalanan.

tak sampai 5 min bergerak, tetiba.. *pom* ugh.. i knew this would happen. skrin kat depan aku bagitau low pressure and of course tayar lah yang low pressure, takkan lah seat tempat aku duduk kot. aku pun dengan cool nya, sekali lagi memberhentikan kereta di tepi highway. dan memang nasib kitorang, tayar belakang memang dah kempis, memang macam pisang yang sudah dilenyek. kitorang pun apa lagi, melalak la kat tepi highway tu. aku duk tertanya, "mana lori tadi? mana lori tadi?" dengan harapan driver lori tadi nampak apa yang berlaku dan membantu kitorang berlima. tapi hanya tinggal harapan.

aku teringat apa manager Hertz kat Ames bagitau yang kalau ada apa2 kecemasan berlaku, call nombor sekian2 yang tertera kat pamphlet resit Hertz. okay, aku pun call nombor tu. alhamdulillah, Hertz sedia memberi bantuan dengan menghantar mekanik ke lokasi kitorang ni tapi dengan syarat sanggup membayar charge lebih yang dikenakan. tapi kitorang tak kisah, asalkan boleh bergerak. takkan nak duk situ je sampai bila2 haha..

sementara menunggu bantuan, macam biasalah kitorang pun bergambar kat tepi highway tu. cuak pun cuak gak sebab lori2 besar banyak lalu kat kawasan tu. but kitorang act cool je, macam nothing happen. ye lah, sampai sempat bergambar pulak. tambah2 lagi Irfan keluarkan tripod. hamboi.. macam ber picnic pulak kat tepi highway tu, siap posing2 depan kereta Sonata tu.

kurang dari 60 minit, bantuan pun tiba. macam biasa, dia tukar tayar everything. alhamdulillah, semuanya setel dan masa call Hertz tadi, dia cakap kitorang boleh tukar kereta sebab spare tire yang baru ditukar tak tahan lama.  operator Hertz kata, better tukar kat Wichita sebab dekat lagi. kalau sanggup nak tempuh lagi 100 miles ke Oklahoma City, silap2 kena panggil mekanik sekali lagi sebab spare tire pulak meletup, pastu bergerak ke Hertz tanpa tayar belakang haha..


tayar meletup memang pengalaman tak dapat dilupakan


okay kitorang pun bergerak ke Hertz berdekatan di Wichita. kitorang decided untuk ke Hertz branch di Wichita Airport. maklumlah, kat airport biasanya banyak kereta dan banyak pilihan. so kitorang pun bergerak ke airport. sesampai je kat branch Hertz tu, aku kena isi borang semua and then dorang bagi kereta baru. alhamdulillah, kitorang dapat Mazda 6. heh! not bad kot Mazda 6 ni. dan banyak feedback baik dapat dari ahli kereta lain. antaranya: tempat duduk belakang selesa dan bonet kereta yang lebih besar. syukur, ada hikmahnya kejadian tayar meletup tadi. alah, lagipun ada orang tu memang minta sangat2 pergi Hertz untuk tukar kereta lain dan tup tup termakbul pulak kan. hmph..

kitorang pun meneruskan perjalanan ke Oklahoma City. dan of course, masa perjalanan kitorang lari disebabkan kes tayar meletup tu. tapi takpe, ada hikmahnya. kitorang lewat 4 jam dari masa yang ditetapkan di dalam proposal trip kitorang. dalam perjalanan, sempat kitorang singgah Subway kejap di mana entah, tapi still dalam perjalanan ke Oklahoma City. tu kira lunch kitorang kot, sebab sepatutnya lunch di Oklahoma City, tapi dah masa lari. so terpaksalah berhenti jugak makan, kalau tak kebulur.


singgah sebentar di Subway

sesampai je kitorang di Oklahoma City, first place kitorang singgah adalah Hertz branch. tujuannya adalah untuk tambah driver. ye lah, setakat ni driver sorang je. so takkan lah aku kena drive sampai habis trip. memang tak jadi orang lah aku balik nanti sebab dah jadi sotong. so bincang punya bincang, Hanisah akan jadi driver 2nd driver. actually tak bincang mana pun sebab Hanisah ambil lesen sebelum trip semata2 untuk tambah bilangan driver. patutnya aku pun nak Irfan jadi 3rd driver, tapi disebabkan Irfan takde lesen lagi, so ada rukhsah di situ.


tambah driver di Hertz Oklahoma City, OK

setelah selesai menambah driver baru, kitorang pun cari shopping mall di Oklahoma City. disebabkan kitorang tak solat lagi, kitorang rasa shopping mall adalah salah satu tempat terbaik untuk solat. plus, kitorang nak cari souvenir. so kitorang pun singgah lah kat satu mall ni. nama tak ingat, tapi agak besar dan meriah sebab orang ramai nak shopping untuk Christmas. kitorang dengan kepenatan tu, terpaksa bersusah payah mencari tempat solat yang sesuai dan strategik. berpusing2 kitorang satu mall tu dan akhirnya, dapat lah kitorang solat dalam office pekerja setelah minta permission. alhamdulillah. selesai solat, kitorang start mencari souvenir. ingat, sou-ve-nir. sebutan kena betul. American ni susah betul nak faham slang kita. ughh..


puas cari tempat solat kat shopping mall di Oklahoma City, OK

malangnya tak ada souvenir kat mall tu. terpaksalah kitorang keluar dari mall tu dan terus ke Walmart. biasanya kat Walmart ada jual souvenir. alhamdulillah, dapatlah jugak jumpa souvenir walaupun souvenir tu bukan fridge magnet tapi topi Oklahoma University. aku memang pengumpul fridge magnet dan fridge rumah aku penuh dengan magnet2 yang pernah aku singgah kat US ni.

waktu tu, jam menunjukkan pukul 7 malam. sepatutnya kitorang bertolak lebih awal untuk ke destinasi seterusnya iaitu The Colony, Texas. Texas adalah negeri ketiga untuk hari tu. kalau ikutkan, kitorang dah janji dengan Aunty Linda, kawan makcik Irfan untuk sampai di rumahnya dalam pukul 9. so tanpa buang masa, kitorang terus bergerak ke The Colony setelah hajat souvenir tertunai. kali ni aku decide untuk bagi Hanisah peluang pulak untuk drive. tapi disebabkan dia tak berani drive dalam bandar besar, so aku drive dulu sampai keluar dari Oklahoma City. bila dah keluar dari city, Hanisah pulak yang mengambil alih tempat aku. dan itulah first time aku dapat tidur dalam kereta. ahh.. serius best gila. tambah2 lagi tidur kat belakang, memang tak ingat dunia aku tidur. bangun2 je, dah sampai di The Colony dan perjalanan dari Oklahoma City ke The Colony memakan masa 3 jam lebih.

syukur, rumah Aunty Linda takde lah susah mana nak cari sebab ada gps. haha.. dan sesampai je kitorang kat rumah dia, dia dan suami sambut baik ketibaan kitorang. tak cukup dengan tu, kitorang di hidangkan masakan dinner yang istimewa. alhamdulillah, kitorang berlima makan dengan hati gembira walaupun penat. maklumlah kan, 3 state dalam satu hari. bila dah kenyang, masa untuk berehat pulak dan kitorang berlima tidur nyenyak malam tu.

bersambung...

0 comments: