Monday, February 13, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 2 - Meet The Kansas State


18 Disember 2011


pagi ni aku tak bangun awal sangat. dalam pukul 8 pagi rasanya. penat kot, drive almost 7 jam malam tu. so pagi tu macam biasalah, aku dan Irfan bersiap2 untuk ke rumah Fatin, ambil Hanisah, Ijan dan Dayah sebelum memulakan perjalanan ke Kansas. kitorang pun masukkan beg2 dan barang2 ke dalam kereta.

fyi, masa kat Iowa City lagi bonet hampir penuh dengan barang2 aku, Hanisah, Ijan dan Dayah. Hanisah cakap memang tak dapat lah masukkan barang2 Irfan, maybe Irfan sehelai sepinggang je lah pergi trip ni. dan pagi tu, Irfan cepat2 masukkan beg dia dalam kereta supaya ada tempat untuk dia. haha.. pagi tu memang tak sarapan apa2 pun kat rumah Irfan, sebab Abang Zaki ajak kitorang makan nasi lemak. sebelum bergerak, sempatlah jugak aku jumpa Abdul Rahman, kawan masa kat Taylor dulu.

okay, kitorang pun jemput Hanisah, Ijan dan Dayah kat rumah Fatin. alhamdulillah, semua barang boleh dimasukkan ke dalam bonet kereta, hasil susunan orang perempuan. maklumlah, perempuan bagus bab2 menyusun. aku pun bagus je actually, tapi lebih suka serah kepada yang pakar. kami pun bertolak ke rumah Abang Zaki.

kitorang berlima bersarapan di rumah Abang Zaki pagi tu. sarapan nasi lemak kot. ugh.. rindu sangat2 makan nasi lemak masa sarapan. oh tak sabarnya nak balik Summer ni. aku tak sure lah Kak Nadiah ataupun Abang Zaki yang buat nasi lemak tu, tapi memang marvelous. sedap.. aku bertambah2 kot makan pagi tu. nanti bila datang Lincoln lagi, nak nasi lemak lagi :)



di rumah Abang Zaki


sebelum bertolak ke Kansas, negeri bawah Nebraska, kitorang singgah Walmart dan Oriental Market kejap. yelah, trip ni kan almost 3 minggu, mestilah stok makanan dan kelengkapan semua cukup. kitorang beli beras, roti, jem, sardin, maggi dan tuna helper. maklumlah, trip ni mengajar kita berjimat, so makanannya pun jimat2 lah jugak. aku memang sangat2 tak kisah sebab aku makan apa saja. korang campak lah aku kat mana2 pun dalam ceruk dunia ni, insyaAllah boleh survive.



membeli belah di Walmart dan Oriental Market


bila semua urusan makanan dah selesai, kami pun bertolaklah ke Kansas. destinasi seterusnya ialah Manhattan, Kansas. perjalanan memakan masa selama 2 jam kalau tak silap. alah, setakat 2 jam kat US ni, nothing kot. sebab US ni besar, mind set kita pun memang cakap 2 jam tu dekat je. so takat drive 2 jam tu la, macam cungkil gigi je :P

hampir pukul 3 petang kitorang pun sampai di Manhattan. kitorang ke Manhattan sebab nak singgah rumah Abang Nik. Abang Nik ni dulu aku pernah jumpa masa kat rumah Pengarah MARA Washington masa trip ke New York dulu.  mula2 kitorang pun followlah gps ni ke rumah Abang Nik. entah kemana2 dia bawa sampai masuk rumah orang, lepas tu expect kitorang masuk semak samun. nak je aku tonyoh2 muka gps ni. pastu terpaksa gak guna khidmat gps phone Hanisah. dia punya phone power, tak macam phone aku :( so bila dah dekat kawasan rumah Abang Nik tu, boleh pulak masa tu Abang Nik sedang buang sampah dan nampak kereta kitorang. alhamdulillah, akhirnya sampai jugak di rumah Abang Nik setelah berpusing2 dekat dengan campus Kansas State University tu.

kitorang pun dijemput ke rumah dia. isteri dia pun ada kat rumah. rumah dia not bad lah, cuma yang pelik sikit sebab bilik air dalam bilik tidur. so kitorang sebagai tetamu ni, kalau nak ke bilik air, kena masuk bilik tidur dulu. ish cerita pasal rumah orang pulak. tukar topik. kitorang pun dihidangkan dengan makanan yang sedap2. nasi minyak, ayam masak rosemary, sambal belacan, salad.. umph.. sedap kot. tambah2 lagi waktu tu memang kitorang semua tengah lapar. maklumlah kan, sarapan nasi lemak waktu pagi. lunch pulak belum lagi. so apa lagi, kitorang pun makanlah.

lepas dah kenyang2 tu, boleh pulak lagi dorang bagi bekal untuk kitorang. umph.. ini rezeki namanya dan rezeki tak boleh ditolak. lepas makan, kitorang pun solat jama' Zohor dan Asar. senang solat kat rumah dia, tak payah nak fikir2 solat tempat lain kan. dah puas lepak rumah dia, kitorang pun di bawa berjalan2 ke Kansas State University dan Downtown Manhattan. sempatlah kitorang bergambar kat pintu masuk Kansas State University dan bershopping souvenir kat Downtown Manhattan.



ketika berada di Manhattan, KS bersama Abang Nik dan isteri


setelah puas menikmati bandar kecil Manhattan, kitorang pun mengucapkan selamat tinggal kepada Abang Nik dan isteri, dan meneruskan perjalanan ke Wichita, Kansas. Wichita adalah destinasi terakhir untuk hari ini. perjalanan mengambil masa selama hampir 3 jam dari Manhattan ke Wichita. sebelum kitorang cari Motel 6 sebagai tempat penginapan kitorang, kitorang sempat singgah Downtown Wichita. not bad lah jugak Downtown Wichita ni. lagipun, Wichita adalah city terbesar di negeri Kansas. so what do you expect, right?

kitorang pun sempat singgah tempat yang diberi nama "Keeper of The Plains".  menarik jugak tempat tu sebab ada jambatan berlampu dan ada patung besar. sebelum ni pernah je aku survey tempat tu dan kalau tak silap, tempat tu ada kaitan mengenai native American kat US ni. kitorang pun bergambarlah kat situ. kata ada kamera canggih milik Irfan, so kita kena lah guna khidmat kamera dan photographer sepenuhnya.



Wichita, KS pada waktu malam + "Keeper of The Plains"


dah puas berlegar2 kat tempat tu, kitorang pun mula mencari Motel 6 di Wichita. alhamdulillah, jumpa jugak Motel 6 kat Wichita ni dan Motel 6 di Wichita adalah Motel 6 yang pertama untuk trip kitorang ni. best jugak Motel 6 ni sebab ada wifi. so sebelum tidur bolehlah ber wifi kan..


bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 1 - Let's Begin The Journey


list of chapters:
1) The Florida Trip 2011 Chapter 1 - Let's Begin The Journey
2) The Florida Trip 2011 Chapter 2 - Meet The Kansas State
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness

0 comments: