Monday, February 27, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness



20 Disember 2011


pagi tu aku bermalas2an sikit nak bangun. maklumlah, tidur kat rumah orang, mesti nak tidur puas2. walaupun aku dan Irfan hanya dapat tidur di atas sofa di ruang tamu, sebab kitorang kan anak bujang, tapi kitorang tak kisah dan still rasa tidur atas sofa di rumah Aunty Linda adalah suatu rahmat. pagi tu, sedang kitorang bermalas2an kat atas sofa, Haris anak bongsu Aunty Linda bermain2 dengan kitorang. comel kot si Haris ni. rasa nak cubit2 je pipi dia. sempat lah jugak aku dan Irfan bergambar2 dengan Haris dalam keadaan tak mandi lagi. haha..

alhamdulillah, rezeki kitorang dapat breakfast sedap2 pagi tu di rumah Aunty Linda. Aunty Linda sediakan nasi lemak, sushi dan roti untuk kitorang. umph.. memang kenyang lah makan makanan sesedap macam tu. sempatlah jugak aku layan Power Rangers pagi tu sebab Haris suka tengok Power Rangers. so bila perut dah kenyang dan badan dah bertenaga, masa untuk meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Dallas, Texas. Dallas adalah bandaraya ke-9 terbesar di US. pada mulanya kitorang nak terus bergerak ke Dallas dan bermalam di sana, gara2 segan dengan Aunty Linda. tapi Aunty Linda pelawa kitorang untuk bermalam lagi di rumahnya. itulah di namakan rezeki kan.. alhamdulillah, save duit penginapan kitorang malam tu.

so dalam pukul 11 pagi kitorang bertolak ke Dallas. kalau diikutkan, dekat je dari The Colony ke Dallas, hanya memakan masa selama 40 minit. dalam perjalanan, sempatlah jugak menikmati pemandangan. cantik jugak rupanya bandaraya Dallas ni. walaupun haritu tak sesibuk mana, mungkin ramai sudah mula bercuti untuk hari Krismas, tapi tetap tenang. aku tak sangka rupanya Texas adalah negeri dan tempat yang best untuk tinggal. tak sejuk sangat, dan tak panas sangat. no wonder lah kat Texas sahaja ada 3 bandaraya top 10 terbesar di US iaitu Dallas, Houston dan San Antonio, sebabnya keadaan cuaca dan suasana yang aman dan tenang.

tempat pertama yang kitorang singgah pagi tu di Dallas adalah Sixth Floor Museum. kitorang pun parkinglah kat tempat parking Sixth Floor Museum tu dengan bayaran $6 per day. tapi kitorang tak jadi masuk museum sebab kena bayar. kalau boleh, kitorang nak masuk tempat yang free. kalau setakat museum dan kena bayar, macam bazir je (?) sebelum kitorang parking, kitorang ternampak tren lawa warna kuning putih. takde lah lawa, tapi macam teruja bila nampak tren macam tu. ye lah, kat Iowa mana ada tren2 macam tu, even kat Des Moines sekali pun. plus, tren tu pulak share rel dengan jalan raya, nampak macam tram pun ada. so disebabkan kitorang taknak masuk museum, kitorang pun mulalah berjalan2 disekitar kawasan tu dan mencari stesen tren yang terdekat.



bandaraya Dallas, TX


kawasan tren yang kitorang cari tu adalah kawasan Downtown Dallas. kat situ agak ramai jugak orang. dan seperti yang diduga, mak tam dan pak tam ramai berkeliaran di kawasan tu. maklumlah, memang biasa mak tam dan pak tam tinggal kat bandar2 besar. akhirnya, setelah puas mencari2, jumpa jugak stesen tren tu. kitorang pun cubalah untuk mencari info pasal tren tu. sedang mencari2, boleh pulak terjumpa sorang budak Taylor. tak ingat nama, tapi pernah sekelas dengan dia. dia cuba2 gak tolong kitorang cari info, tapi disebabkan dia nak cepat, dia cuma tunjuk2 sikit je.

apabila kitorang berada di stesen tren, kitorang cuba meneliti peta yang tertera. at first, kitorang menyangkakan tempat kitorang nak naik tren tu adalah bukan Downtown Dallas, then kitorang pun cuba lah cari kat mana Downtown yang sebenar.  ada satu tempat ni, namanya Downtown Garland dan kitorang menyangkakan itulah Downtown sebenar. kitorang pun belilah tiket tren dengan harga $4 per day. bajet beli per day lah kan sebab boleh pusing2 satu Dallas. so bila tren sampai, kitorang pun naik. not badlah jugak tren kat Dallas ni. Irfan kata tren kat Dallas macam kat Denver, Colorado. well, aku tak pernah sampai lagi Colorado, maybe aku boleh imagine je lah macam mana rasanya.



tren di bandaraya Dallas. lawa kan?


so disebabkan sangkaan kitorang yang salah tu, kitorang hanya naik tren hanya untuk suka2, saja nak merasa macam mana naik tren di Dallas. sistem tren kat Dallas tak sama macam kat Malaysia sebabnya tren kat sini tak ada langsung pagar. so kalau orang nak naik tren sesuka hati tanpa tiket pun boleh. tapi disebabkan kitorang jujur dan taknak ditangkap, kitorang beli je tiket. tren kitorang tu sampai ke Downtown Garland dan berpatah balik ke tempat kitorang naik tadi. bagi kitorang, takdelah sia2 pun bayar dan naik tren tu sebab setiap detik kitorang melihat ciptaan Tuhan sekeliling, ada rahmatnya.

dah sampai semula ke Downtown, kitorang mulalah berjalan2 di sekitarnya. singgah di CVS adalah perkara wajib bagi kitorang semua, sebabnya nak beli souvenir, specifically key chain dan magnet. sambil menikmati pemandangan di Downtown, kitorang bergambar di kawasan park di situ. yang bestnya, ada replika sebuah rumah kayu di kawasan park tu dan rupanya agak unik. aku ni pun kaki seni, semua benda yang pelik sikit semua nak declare unik. tak lama tu, kitorang sempat singgah di John F. Kennedy Memorial Plaza. John F. Kennedy adalah salah seorang President US dan beliau mati ditembak di Dallas. so sebab itu adanya memorial untuknya.



bersiar2 di kawasan Downtown Dallas


kitorang pun jugak sempat singgah Old Red Museum, salah sebuah bagunan yang unik di tengah2 kota Dallas. bangunannya berwarna merah dan sangat cantik. kitorang tak masuk exactly ke dalam Old Red Museum sebabnya kena bayar. tapi kitorang dibenarkan berlegar2 di kawasan tingkat bawah bangunan tersebut. kitorang jugak sempat berkenalan dan berborak dengan seorang mak cik dari Filipina bernama Iowa. unik sungguh namanya. dan dia seorang peminat batik, siap minta lagi emel2 kitorang supaya nanti bila kitorang balik ke Malaysia, bolehlah kirim batik untuk dia. err.. okay..



di kawasan Old Red Museum dan sekitarnya


dah puas berjalan2, it is time untuk pulang. disebabkan kitorang bermalam lagi di rumah Aunty Linda, so kitorang pun balik awal petang tu sekitar jam 6 petang. lagipun, rasanya dah banyak dah tempat kitorang singgah dan gambar2 kitorang tangkap. so memang patut pun kitorang pulang awal. well, to be frankly, aku suka kan Dallas. bandaraya yang agak cantik dan suasana yang tip top. kalau ada rezeki lagi memang nak singgah lagi. sesampai kitorang kat rumah Aunty Linda, macam biasa Aunty Linda sediakan makan malam kitorang. kitorang segan sebenarnya, tapi bak kata orang, rezeki jangan ditolak. so kitorang pun menikmati makan malam. dah kenyang, kitorang layan jap drama Tentang Dhia dan tidur.


bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire


list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness

0 comments: