Sunday, July 24, 2011

Google+

0 comments
yeah.. setelah beberapa lama aku memiliki Google+ account, berjaya juga aku cipta satu video baru yang berkaitan dengan Google+. video ini sedikit pun tak di sponsor oleh Google, tapi aku tak kisah. as long as mesej aku sampai, aku dah cukup happy dah.

jom saksikan video terbaru aku, my Google+.


well, apa pendapat korang? i mean Google+, bukan video aku. menarik bukan? aku takde lah nak cakap Google+ better dari Facebook, but to think about it, new features yang ada kat Google+ looks interesting and better than Facebook. for example, circle. maaf sebab aku tak tunjuk secara detail pasal circle dalam video aku sebabnya aku taknak orang tengok friends aku, tapi feature terbaru circle ni memang terbaik! korang boleh groupkan kawan2 korang dalam beberapa circle and don't worry, friends kita yang telah di'circle' tak tahu pun dorang di'circle' dalam circle mana [ayoo.. banyak pulak circle2 ni]. but you get what i mean right? so don't worry and don't bother pun, because sometimes mesti kita terfikir, kalau dia tahu aku circle dia dalam circle yang tak best, let say "Budak Nakal", mesti akan ada problem nanti. haha.. tak pasal2 aku jadikan circle tu sebagai verb.

next, hangout. sorry sekali lagi sebab tak detailkan pasal hangout, tapi korang boleh tengok semua new features ni dalam video below. not bad lah this feature. fyi, Google memperkenalkan dahulu this feature on Google+ dan tak lama daripada itu, Facebook pula memperkenalkan Video Chat. well, honestly speaking, Video Chat on Facebook sucks. aku pernah try dengan kawan aku dan kitorang tak dapat dengar suara masing2. last2 end up guna Skype. aku pun tak pernah lagi try feature terbaru hangout ni, tapi insyaAllah akan  di'try' dalam masa terdekat.

aku tak mampulah nak cerita everything pasal Google+ sebab terlalu banyak feature2 baru yang Facebook takde. tapi aku bersyukur dan berbesar hati sebab aku boleh di classify sebagai 1st Generation User of Google+. sebab masa aku sign up Google+ account, memang tak ramai pun lagi yang ada Google+ account even until now. anyway, thanks a lot to fizah because she was the one yang invite aku. below aku sertakan sekali video2 dari Google, The Google+ Project.





*****

dulu aku ingat lagi masa mula2 ada account Facebook. frankly speaking, masa aku buat account Facebook in year 2008, tak ramai pun ada account Facebook. serius. boleh kata aku pun tergolong dalam golongan yang terawal menggunakan Facebook di Malaysia. dan aku lah yang banyak invite kawan2 aku thru email. sepanjang 3 tahun aku menggunakan Facebook, banyak gila pembaharuan yang telah dilakukan. alhamdulillah, aku sempat merasa layout Facebook yang lama. yes, memang lain gila daripada sekarang.

old Facebook layout

yes, aku memang jenis suka update pasal social network ni. Friendster, Facebook, Twitter, Tumblr, YouTube, LinkedIn, Myspace, Formspring, Hi5, Tagged etc, semua account aku ada. cakap je apa. yang terbaru Google+. lepas ni apa pulak? dan aku sebenarnya amat kecewa dengan pembaharuan Friendster yang sekarang menjadi laman sosial yang bertemakan permainan game online. habis profile aku dan semua gambar2, comment2 aku di delete. tak apalah. benda dah berlaku, nak buat macam mana kan. insyaAllah aku akan terus update pasal social network ni because surfing the internet is my hobby :)

DG: seriously, i love Google+ :)