Saturday, November 10, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City

0 comments

24 Disember 2011


pagi tu aku dikejutkan oleh lampu dapur yang di nyalakan oleh Kak Syaliani. awal dia bangun pagi tu, pukul 5 pagi. ye lah, nak siapkan makanan sarapan pagi untuk tetamu, kenalah awal. subuh waktu tu pun tak masuk lagi, jadi aku pun paksa diri untuk sambung tidur. setelah beberapa jam, aku dan Irfan pun bangun dari tidur apabila dikejutkan oleh Abang Faedzal. kitorang pun semua bersiap2 dan menikmati sarapan pagi yang disediakan sendiri oleh Kak Syaliani. alhamdulillah rezeki kitorang pagi2 24 Disember di Tallahassee.


Abang Faedzal ajak kitorang untuk ke Flea Market pagi tu. katanya Flea Market ni best untuk beli barang2 terpakai yang murah untuk dijadikan souvenir apabila balik ke Malaysia nanti. bukan itu saja, barang2an baru jugak ada dijual dengan harga berpatutan dan affordable. untuk pengetahuan, Abang Faedzal memang dah nak tamat pengajian di Florida State University dan akan pulang ke Malaysia beberapa hari selepas kitorang singgah rumah dia. sebelum bergerak ke Flea Market, sempat jugak kitorang bergambar2 di halaman rumahnya bersama2 dia dan ahli keluarga.

sesampai je di Flea Market, kitorang pun pusing2 lah kawasan tu. not bad jugaklah Flea Market di Tallahassee sebab banyak pilihan dan agak besar. kalau kat Iowa di panggil Farmer's Market dan Farmer's Market di Iowa takde lah sebesar di Florida ni. ni maybe salah satu pengalaman baru yang kitorang timba. sempatlah jugak aku beli beberapa barang untuk dijadikan kenangan. Abang Faedzal pun kenal ramai orang di Flea Market kerana sikapnya yang peramah. aku agak kagum juga dengan kemesraan Abang Faedzal sehinggakan orang2 di Flea Market ramai menyambut baik Abang Faedzal.

dah puas berlegar2 di Flea Market, kitorang pun bergerak ke downtown Tallahassee. memang masa ni kitorang ikut je Abang Faedzal. ye lah, dia orang tempatan kan. Abang Faedzal bawa kitorang lalu di depan capitol state dan ke taman berdekatan. kitorang pun bergambar2 di taman tu bersama2 Abang Faedzal dan keluarga. lepas tu, kitorang ke Florida State University, universiti Abang Faedzal. kitorang pergi lah pulak bergambar di pintu gerbang universiti. macam2 gambar kitorang tangkap masa tu. then, masa untuk berpisah. masa ni lah kitorang bersalam2an dan mengucapkan selamat tinggal  sebab kitorang nak bergerak ke destinasi seterusnya, iaitu Panama City Beach.



dari Tallahassee ke Panama City Beach mengambil masa hampir 2 jam 15 minit perjalanan. kitorang bergerak ke PCB dalam waktu tengah hari camtu. plan asalnya tak pergi pun PCB. kalau diikutkan, plan asalnya kitorang terus dari Tallahassee ke Orlando, Florida. tapi disebabkan Abang Faedzal recommend kat kitorang untuk singgah ke PCB, so kitorang pun decide untuk ke PCB. so untuk ke PCB tu, kitorang kena patah balik 2 jam 15 minit ke arah east. semangat sungguh patah balik perjalanan sebabnya PCB ni dikatakan antara pantai yang tercantik di dunia.

apabila kitorang sampai di PCB, ternyata kata2 Abang Faedzal tepat sekali. memang pantainya sungguh cantik dan lawa. pasirnya sangat lembut dan halus. bila pijak je, rasa macam pijak snow pulak. dan pantainya sangat bersih. memang literally best untuk bersantai dan lepak2. tapi kitorang tak boleh duk lama2 sebab perjalanan dari PCB ke Orlando, FL memakan masa hampir 7 jam. so bila kitorang sampai di PCB, kitorang hanya sempat bergambar2 di pantai yang indah tu. kitorang pun sempat lagi tulis2 nama atas pasir. memang best sangat pantai tu, kalah Langkawi rasanya. insyaAllah ada rezeki, memang nak datang lagi :)



next destination adalah Orlando, FL. macam aku cakap sebelum ni, perjalanan dari PCB ke Orlando memakan masa hampir 7 jam. masa kitorang sampai di PCB memang dah waktu petang. so kitorang pun memang terpaksa bertolak seawal yang mungkin sebab kalau boleh nak elak dari sampai di Motel 6 Orlando yang telah direserve sebelum pukul 12 tengah malam. tak elok lah kan kita dah tempah motel, tapi kita datang lambat.

hampir 7 jam kemudian, sampai lah kitorang di Motel 6 Orlando. Motel 6 nya biasa2 je, macam Motel 6 yang lain2 pernah kitorang singgah. kan dah cakap sebelum ni, Motel 6 memang jadi motel rasmi untuk trip ni. kitorang pun check in motel dalam pukul 11 lebih malam tak silap. then apa lagi, cepat2 unload barang then masuk bilik masing2 then terus landing untuk tidur. penat kot drive sampai 7 jam tu walaupun bergilir2 memandu. bukan tu je, kitorang kena dapatkan rehat yang cukup untuk melawat Magic Kingdom Disney World keesokan harinya.

bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 9 - Dreams Come True at Disney's
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston
7) The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day
8) The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City
9) The Florida Trip 2011 Chapter 9 - Dreams Come True at Disney's

The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day

0 comments

23 Disember 2011


bangun pagi terus pergi mandi walaupun rasa berat sangat sebab dah travel jauh. rasa macam nak rehat lama lagi je. tapi apakan daya, kena jugak ikut masa yang ditetapkan. tapi last2 memang tak ikut masa jugak.

pagi tu kitorang check out Motel 6 dan bertolak ke WWII Museum di tengah2 bandaraya New Orleans. WWII Museum adalah destinasi pertama kitorang di New Orleans sebab itu adalah attraction paling utama di bandaraya ini. kitorang pun parking kereta berdekatan dan berjalan kaki ke muzium tu. mula2 kitorang ingat muzium ni tutup sebab salah satu bangunan muzium tu sedang dalam renovation. tapi rupa2nya bangunan yang tutup adalah cebisan dari bangunan keseluruhan muzium. bangunan utama yang lebih besar terletak diseberang jalan. tak sangka la pulak kitorang tak perasan bangunan besar tu padahal kitorang lalu di sebelahnya sebelum tu lol..


WWII Museum

mula2 kitorang nak masuk muzium, tapi bila tengok bayaran yang agak mahal dan rasa tak berbaloi membayar kalau sekadar melawat muzium, so kitorang just decided untuk menonton tayangan yang bertajuk "Beyond All Boundaries" dalam bentuk 4D di muzium tersebut. aku tak ingat berapa harga tiket, tapi bagi aku still mahal. sementara menunggu waktu tayangan tersebut, kitorang pun beratur untuk masuk ke dalam theater. nasib baik oklah jugak tayangan yang disajikan, siap berasap2 dewan jadinya. at least ada lah jugak aku belajar serba serbi mengenai Perang Dunia Kedua. walaupun sejarah bukanlah subjek kegemaran, tapi mengambil tahu perihal sejarah dunia seperti Perang Dunia memang menarik minat aku jugak. sebelum kitorang beredar, kitorang sempat membeli souvenir di gift shop muzium tu.

bila kitorang keluar dari bangunan muzium, kitorang pun berlegar2 di kawasan sekeliling muzium dan ternampak tugu menarik di tengah2 bulatan tak jauh dari bangunan muzium. aku tak ingat tujuan sebenar tugu ni dibina, tapi rasa2 ada kaitan dengan orang yang membuka bandaraya New Orleans ni sebabnya kat atas tugu tu ada replika patung seseorang. tapi kitorang tak ambil kisah pun. asal dapat bergambar, jadilah haha..

kitorang pun approach la tugu ni dan cubalah memanjat tangga2 yang agak tinggi di kawasan tugu tersebut. aku tak sure samada kitorang boleh panjat ke tidak, tapi kitorang redah je tanpa rasa segan silu walaupun tugu tu terletak betul2 di tengah2 bulatan besar dan semestinya ramai orang akan memerhatikan kitorang. Hanisah agak gayat dengan tempat2 tinggi, tapi sebab excited, memang redah je la. Dayah pulak dengan penuh semangat cuba memanjat tangga2 tu dan akhirnya berjaya jugak sampai di tingkat paling atas. Ijan memang takde masalah langsung untuk panjat tangga tu. apalagi, kitorang pun berposing2 dan bergambar2 di kawasan tugu tu. semangat sungguh kitorang berposing. macam2 gaya kitorang buat hehe..

tak lama tu, kitorang ternampak tram yang lalu di kawasan bulatan tu. kitorang teringin la jugak nak naik. saja nak merasa naik tram yang agak unik tu. rasa2 bandar2 lain susah nak jumpa tram yang unik tu. tapi disebabkan kitorang tak tahu nak naik macam mana, kitorang pun batalkan hasrat kitorang. lepas tu kitorang pergi bergambar pulak dengan tulisan besar WWII Museum di luar bangunan. mula2 tangkap gambar ramai2 pakai kamera "camwhore" Hanisah, pastu tangkap sorang2 pakai kamera DSLR Irfan pulak.



dah puas berjalan2 di New Orleans, tibalah masanya meninggalkan bandaraya lawa tu. tapi sebelum bertolak, kitorang cari dulu CVS berdekatan untuk beli souvenir. puas duk pusing2 bandaraya tu sebab CVS berdekatan betul2 terletak di kawasan downtown bandar dan susah nak cari parking. last2 kitorang terpaksa cari CVS lain yang agak jauh dari downtown. at least kitorang dapatlah jugak menikmati pemandangan bandaraya New Orleans ni. memang tak dinafikan, bandaraya ni amat cantik dan menarik. bangunan2nya kebanyakan bangunan2 unik dan antik. tapi memang agak ramai golongan warga emas yang menetap di bandaraya ni. cuaca yang tak berapa sejuk semasa winter menyebabkan rasa macam nak tinggal je di New Orleans.

apabila kitorang dah beli segala souvenir di CVS New Orleans, masa untuk bergerak ke Mobile, Alabama. Mobile ni bukanlah city besar macam Houston atau New Orleans, tapi just city yang terkenal dengan kapal perang besar. so disebabkan Mobile jugak lah dekat dengan New Orleans, kitorang decide untuk singgah Mobile instead of singgah capital city or bandaraya besar di Alabama yang agak jauh dari New Orleans. perjalanan ke Mobile, AL memakan masa selama hampir 2 jam 20 minit dan kitorang pun tiba di Mobile, AL dalam waktu petang.

sesampai je kitorang di Mobile, puas lah duk cari jalan masuk ke Muzium Kapal Perang walaupun kitorang menggunakan GPS sebab jalannya agak pelik dan berlingkar2. tak pasal2 terpaksa buat u-turn berkali2 sebab salah masuk simpang. akhirnya dapat lah jugak masuk ke perkarangan muzium.

mula2 kitorang nak masuk ke dalam muzium which is sebuah kapal perang yang agak besar. tapi bayaran masuk agak mahal dan waktu yang tak sesuai juga menjadi faktor kenapa kitorang tak jadi masuk. maklumlah, waktu tu dah lewat petang dan lagi 2 jam lagi nak tutup. rasa2 tak sempat kot nak pusing satu kapal dalam masa yang singkat tu.

jadi kitorang pun just bergambar2 lah di kawasan persekitaran kapal perang tu. best jugak lah sebab banyak jentera2 tentera seperti kereta kebal, kapal terbang tentera etc. yang di pamerkan di kawasan tu. tambah2 lagi kawasan tu terletak di tepi laut dan kitorang dapat merasai tiupan angin di tepi laut yang agak nyaman. sempat lah jugak bergambar di tepi laut berdekatan dengan kapal perang tu tadi. kitorang pun jugak sempat menjamah makan malam di situ sebelum meneruskan perjalanan. kitorang hanya makan indo mee je waktu tu beramai2.




aku masih ingat lagi, waktu tu lah Hanisah jatuhkan iPhone Irfan sampai pecah bahagian belakang iPhone. fuhh iPhone kot. siapa tak sayang. tapi nak buat macam mana, dah ditakdirkan pecah. redha je la. takpa Irfan, at least kau dapat iPhone yang baru lepas habis trip. lepas makan2, Irfan sempat lah jugak belajar2 sikit drive kereta di kawasan muzium tu sebab kawasan parking yang sangat lapang memang senang la nak test drive. alhamdulillah, first time Irfan try drive kereta dan aku sangat impress dengan Irfan waktu tu. tahniah2.

dah puas test drive, waktu untuk meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya which is Tallahassee, Florida. Tallahassee adalah destinasi terakhir bagi kitorang untuk hari tu. dah 2 states dah kitorang berjalan, dan Florida bakal menjadi states yang ketiga untuk kitorang hari tu. dan Florida juga merupakan state utama untuk trip winter break kali ni.

perjalanan dari Mobile, AL ke Tallahassee, FL mengambil masa hampir 4 jam. destinasi utama di Tallahassee adalah rumah Abang Faedzal dan keluarga. alhamdulillah, dapat lah jugak kitorang contact Abang Faedzal walaupun kitorang sikit pun tak kenal dorang. thanks to Irfan sebab ambil effort untuk contact Abang Faedzal.

sesampai je kitorang di rumah Abang Faedzal di Tallahassee yang mana masa tu dia belajar di Florida State University, kitorang di sambut baik oleh dia dan isteri, Kak Syaliani. kitorang pun dijemput masuk dan kitorang pun berkenal2an lah dengan dorang serta anak2 dorang. alhamdulillah, dapat juga kitorang berkenalan dengan keluarga baru di Tallahassee ni.

macam2 kitorang borak2 dengan dorang. ingat dah habis dah lepas dorang jemput makan, rupa2nya aku dan Irfan terpaksa melayan lagi perbualan Abang Faedzal sampai pukul 2 pagi. semangat sungguh Abang Faedzal berborak dengan kitorang padahal kitorang dah luyu je sebab penat. tapi takpa jugak sebab kitorang ni special, the first and the last tetamu yang bermalam di rumah dorang. syukur jugak sebab dapat title special tu hehe.. malam tu kitorang pun bermalam lah di rumah Abang Faedzal. yang laki2 tidur di ruang tamu, manakala yang perempuan tidur di bilik tingkat atas. beradu lah kitorang malam tu dengan nyenyaknya.

bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston
7) The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day
8) The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City

Friday, November 09, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston

0 comments

22 Disember 2011

hari ni kitorang cuba nak habiskan tiket City Pass yang kitorang beli semalamnya. patutnya ada 5 total tempat untuk kitorang lawati, tapi memandangkan kitorang kesuntukan masa, kitorang decide untuk melawat Houston Zoo sahaja. the rest adalah muzium art yang aku rasa pasti bosan dan memualkan untuk dilawati.



Houston Zoo


bergeraklah kitorang dari Motel 6 ke Houston Zoo pagi tu. pagi tu hujan renyai2, tapi the moment kitorang sampai, hujan dah berhenti dan kitorang dengan gembiranya pun masuklah ke perkarangan zoo tersebut. disebabkan kitorang ada City Pass, so just tunjuk je City Pass tu kat entrance zoo. plus, masa nak masuk tu, kitorang diberi tiket diskaun untuk Polar Express 4D Experience. tak sangka pulak, pagi tu kitorang memang pelawat terawal yang datang melawat zoo. biasalah kan, kitorang ni jalan jauh. so kena lah bergerak awal2 supaya dapat meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya seperti yang telah di rangka. cewahh.

banyak jugak haiwan2 di zoo ni. ternyata Houston Zoo bukanlah zoo yang biasa2, tapi zoo yang hebat juga. tapi masih tak dapat menandingi Omaha's Henry Doorly Zoo di Omaha, Nebraska. zoo tu lagi besar ok. sempatlah jugak kitorang tengok burung2, gajah, singa, cheetah dan bermacam2 jenis haiwan lagi. the best thing is, kitorang terserempak dengan "Malayan Tigers". pergh dengan rasa bangganya kitorang terus bergambar2 dengan harimau tu dan papan tanda harimau. bukan apa, harimau ni memang betul2 dari Malaysia dan bila pengunjung mat saleh lain lalu di kawasan tu, kitorang sempat lagi cakap "this tiger is from our country, Malaysia" dengan penuh rasa bangga hehe.. 

dah puas tengok harimau, kitorang pun bergerak ke theater untuk Polar Express 4D Experience. masa on the way ke theater, Irfan boleh pulak duk nyanyi "koolookamba" sebab ada satu kawasan ni menceritakan kacukan gorilla dengan apa entah dan akhirnya jadi seekor "koolookamba". nama nak lawak je haha.. tak lama tu, kitorang pun berehat2 sebentar di sebuah cafe di dalam zoo. sempatlah jugak aku makan aiskrim kat cafe tu sebelum kitorang menonton Polar Express 4D Experience. best la jugak tengok cerita Polar Express dalam bentuk 4D. siap berair2 bagai, dicucuk2 dalam theater tu lol.. dah puas tengok Polar Express 4D dan berjalan2 di zoo, masa untuk meninggalkan zoo dan meneruskan perjalanan. sebelum keluar, beli souvenir adalah perkara wajib dan kitorang pun singgah la kejap gift shop sebelum keluar.





destinasi seterusnya adalah New Orleans, LA. perjalanan dari Houston ke New Orleans memakan masa hampir 5 jam 50 minit. tapi, sebelum meninggalkan bandaraya Houston, kitorang singgah kejap CVS untuk membeli souvenir sebagai kenang2an. dan selepas itu, bergerak lah kereta Mazda 6 meninggalkan bandaraya Houston, bandaraya ke-empat terbesar di US.

masa on the way ke New Orleans, kitorang singgah kejap di satu kawasan rest area dengan tujuan untuk solat. tapi malangnya tandas rest area tu berkunci pulak. so kitorang pun tak dapat lah solat di rest area tu. last2 ended up bergambar2 je di rest area tu. aku ingat lagi the moment Irfan ambil tripod kamera hehe.. sorry Irfan. anggaplah tu kenangan manis kau semasa kat rest area tu. pengalaman tu. kepada para pembaca, maaflah kisah tu tak dapat disiarkan. aku sayang kawan2 aku :)

masa kitorang nak meneruskan perjalanan, aku pun tukar giliran memandu dengan Hanisah sebab dia second driver kan. aku memang dah penat dah time tu untuk drive. disebabkan kitorang tak dapat solat di rest area tersebut, jadi kitorang pun decided untuk cari tempat solat yang lain. Hanisah mula2 bawa kitorang ke stesen minyak untuk ambil wudhu' dan kitorang pun bergerak untuk cari tempat solat yang sesuai sebab kawasan stesen minyak tu tak sesuai untuk solat. akhirnya, kitorang berhenti di kawasan lapang betul2 dihadapan tasik untuk solat. alangkah indahnya pemandangan di kawasan tu. tambah2 lagi kitorang pulak nak solat, memang terasa kebesaran ciptaan Allah. kitorang pun solat berjemaah di kawasan tu.




kitorang pun meneruskan perjalanan. Hanisah masih lagi jadi driver sebab memang shift dia lagi waktu tu. malam pun menjelma. macam biasalah, dalam kereta memang berkaraoke lah kitorang sambil dengar lagu2 dari iPhone Irfan, takpun dari mp3 Hanisah. lagi best kalau dengar mp3 Dayah huhu.. jangan marah ye Dayah :p bila perjalanan kitorang tak jauh dari Baton Rouge, capital city untuk Louisiana, perut kitorang mula meragam. berkaraoke pulak perut masing2 mengikut rentak muzik yang didendangkan. so kitorang decide untuk berhenti rehat sekejap di rest area berdekatan.

kat rest area tu pulak, kitorang decide untuk masak. so kalau diikutkan, this is our first time memasak secara independent di rest area tu. memandangkan kitorang bawa semua peralatan seperti rice cooker, portable dapur, tong gas kecik dan makanan2 lain seperti sardin etc, so kitorang pun mulalah bergotong royong memasak malam tu. alhamdulillah cuaca masa tu tak sejuk sangat dan  tak hujan, memang okay sangatlah untuk masak. 2 tin sardin kitorang panaskan malam tu dan 2 cawan beras telah ditanak untuk kitorang berlima menjamah makanan malam dan tengah hari sekali rasanya. maklumlah, keluar je dari Houston, kitorang teruskan je perjalanan sebab taknak buang masa. juga kitorang panaskan beberapa ketul ayam goreng yang telah dibekalkan oleh Auntie Linda sebelum kitorang bertolak dari The Colony, TX.

boleh pulak masa nak main masak2 di rest area tu, ada sorang pakcik ni nak duk berborak pulak dengan kitorang. nasib baiklah ada Irfan, seorang pakar dalam bidang melayan orang huhu.. dia je lah yang banyak melayan pakcik tu. kalau ikut aku, aku memang malas nak layan. ye lah, aku driver ok. kena simpan tenaga bercakap supaya boleh digunakan masa drive nanti haha.. walaupun makanan tak seberapa, tapi kitorang dengan seleranya menjamah semua makanan yang ada sebab dah tak tahan dengan perut yang makin kuat berkaraoke. bila dah kenyang, masa untuk solat pulak sebab nanti senang, sampai2 motel je terus tidur tanpa fikir panjang.





selepas semuanya setel, kitorang sambung perjalanan ke New Orleans. kali ni aku pulak yang drive sebab Hanisah dah tak larat. maklumlah, dah kenyang. masing2 memang target nak tidur je dalam kereta nanti. tapi aku sebagai lelaki yang gagah, menyahut cabaran untuk drive kereta malam tu. aku pun drive kereta ke Motel 6 di New Orleans. alhamdulillah dapat jugak kitorang jumpa Motel 6 di New Orleans dan kitorang pun terus berehat di Motel 6.

bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston
7) The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day

Hello World

0 comments
ya Allah, berhabuk dah blog aku ni. last sekali update pun entah berapa kurun yang lalu. moga2 aku diberi kekuatan untuk terus hidupkan blog aku ni. bersawang2 tu yang susah tu. sighh