Wednesday, June 12, 2013

Balik Kampung

0 comments

tik tok tik tok.. lagi 3 hari je lagi aku akan balik ke Malaysia. perasaan? bercampur2. gembira ada, sedih pun ada. sebabnya macam2 benda aku kena fikir bila aku balik Malaysia nanti. tapi yang pastinya, aku nak makan puas2 bila balik nanti. nasi lemak, roti canai, nasi dagang, satay, ayam KFC etc, semua aku nak rasa. bukan takat rasa, nak makan sampai puas dan sampai nak termuntah. sumpah! asyik duk makan nasi arab, pizza, roti subway je kat sini. kalau rajin masak, dapatlah makan makanan Malaysia, takpun kalau family kat sini ajak makan2. tu pun takdelah sedap mana pun, i mean family2 masak sedap, aku yang masak je tak sedap. haih..

since tahun ni, ramai gila yang balik, termasuklah junior2 yang baru sampai, tak pasal2 bandar Ames ni sunyi sepi dengan ketiadaan golongan2 minoriti Melayu ni. kalau tak ramai yang balik, maybe adalah sikit aktiviti2 untuk yang tak balik ni. tapi ni takde langsung. macam dah tak hidup kehidupan orang2 Melayu kat Ames, Iowa ni. boleh kata, kalau satu rumah tu ada 3 orang, 2 orang balik Malaysia, seorang je yang tinggal. sedih. serius sedih. bukan nak sedih apa, kesian dengan dorang yang tak balik ni. dahlah puasa lama gila kat sini, pastu tak dapat raya bersama2 keluarga kat kampung. kesian tak? kesian kot. tambah2 lagi bila kawan masing2 post makanan2 sedap or post gambar2 happy dengan family kat Malaysia on Facebook, Twitter etc. lagi kesian.

maklumlah, bila kita balik kampung ni, adalah kaum keluarga tersayang kirim barang. kadang2 tu, bukan dorang kirim apa pun, aku yang sayang sangat kat dorang pun belilah something untuk dorang sebagai hadiah. sweet tak? hehehe.. aku tahu aku sweet. tapi kadang tu risau jugak sebab bukan barang2 family je kena bawak, barang2 kawan kirim pun kena bawak sekali. pftt.. harap2 tak terlebih beratlah bagasi2 aku kat airport nanti. aniaya je nanti tak pasal2 kena bayar extra charge.

so nanti perjalanan aku balik ke Malaysia makan masa almost 3 hari jugak. sebabnya aku transit kat New York satu hari. aku dengan kawan2 aku beli tiket domestik dan international berasingan. kitorang takut nak ambik risiko tertinggal flight kat New York sebab nak cari tiket yang murah dan elok2 je sebelum berlepas dari John F. Kennedy Airport (JFK), New York. so last2 kitorang beli je tiket sehari awal so that kitorang bolehlah berjalan2 dulu sekejap kat area New York City. last time aku ke New York City adalah dua tahun lepas, in 2011. so harapnya kali ni dapatlah merasa berjalan2 ke New York sekali lagi walaupun sekejap. sehari? ugh mana cukup bro.

untuk perjalanan kitorang nanti, kitorang akan berlepas dari Des Moines International Airport (DSM), Des Moines, Iowa ke Charlotte, North Carolina. after that baru ke JFK, New York. bila dah duduk satu hari di New York, kitorang nanti akan berlepas pulak dari JFK ke Riyadh, Arab Saudi dan kemudian baru ke Kuala Lumpur. kalau tak ingat pasal geografi, boleh rujuk peta kat atas hehe.. 2 commercial airlines untuk journey kitorang ni; US Airways dan Saudi Airlines. 3 transit dalam tempoh 3 hari sebelum sampai ke Malaysia. sumpah memang penat gila bila sampai Malaysia nanti. so itulah serba sikit cerita pasal aku bila nak balik Malaysia nanti. lagi 3 hari beb. tak sabar sangat2 ni walaupun tak start packing apa2 lagi. ughh..

rumah baru

dah alang2 post ni, nak lah jugak cerita pasal rumah aku sekarang. since 2 orang housemate aku balik for good masa Spring sem hari tu, so aku pun pindahlah keluar dari rumah tu. sayang sangat nak tinggalkan rumah apartment tu sebab banyak sangat kenangan. almost 3 years aku spend masa aku kat rumah tu, so of course banyak kenangan. patutnya boleh je aku stay dan tunggu je junior2 baru sampai ke Ames bulan Ogos nanti, tapi bila dah bincang dengan kawan2 yang lain, dorang suggest aku keluar. plus, sewa rumah tu bertambah pulak. so tanpa fikir panjang, aku pun pindah ke rumah junior. junior ni pun yang ajak aku, so aku pun setuju je lah dengan cadangan dia sebab kalau aku masuk, dah tentu sewa rumah makin murah. of courselah kan kita nak sewa rumah yang lebih murahkan?


alhamdulillah, rumah baru, bilik baru, housemate dan roomate yang baru. moga2 dengan suasana dan keadaan yang baru ni dapat boost kan lagi semangat dan motivasi aku untuk tempuh tahun akhir di sini, insyaAllah.

roger and out.

Sunday, June 09, 2013

Dilemma

2 comments
sekarang aku tengok blog dah tak jadi suatu fenomena internet. orang dah jarang cakap pasal blog dan ramai dah tak update blog. ada jugak blog2 kawan aku yang telah ditamatkan riwayatnya dan dorang langsung dah tak kisah pasal blog. sekarang ni zaman Facebook, Twitter dan Instagram. semua benda dan perkara yang nak dikongsikan semua boleh secara instant dengan post atau tweet pada laman2 sosial tu. dan clearly, aku pun sekarang semua update diri aku kat situ je. dah malas dah nak update blog sebab kena spend banyak jugak masa menaip. hahaha..

so since aku baru je start website baru, well takdelah baru mana, tapi di kira barulah jugak kot. aku rasa aku nak update website je lah instead of update kat sini jugak. ke camne? dilemma bai.. tapi kalau guna Blogger, ada platform yang boleh menulis dengan selesa berbanding web hosting yang aku guna tu. takpelah, sikit2 lah cuba buat perubahan. change is good, isn't it? cheers :)

for those yang tak tahu apa2 pasal website tu, boleh baca entri sebelum ni or click here.

Tuesday, April 02, 2013

Sumpah!

2 comments
sumpah aku malas gila nak update blog. kerja berlambak2 semester ni walaupun ambik 12 credit hour je. apalah nak jadi dengan aku ni. memang aku tak tipu, aero engineering memang serius susah. sumpah!

dah alang2 baca blog aku ni, jom jenguk website terbaru aku. puas duk fikir macam mana nak improve kan lagi website ni. ughh..
sumpah!

Saturday, November 10, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City

0 comments

24 Disember 2011


pagi tu aku dikejutkan oleh lampu dapur yang di nyalakan oleh Kak Syaliani. awal dia bangun pagi tu, pukul 5 pagi. ye lah, nak siapkan makanan sarapan pagi untuk tetamu, kenalah awal. subuh waktu tu pun tak masuk lagi, jadi aku pun paksa diri untuk sambung tidur. setelah beberapa jam, aku dan Irfan pun bangun dari tidur apabila dikejutkan oleh Abang Faedzal. kitorang pun semua bersiap2 dan menikmati sarapan pagi yang disediakan sendiri oleh Kak Syaliani. alhamdulillah rezeki kitorang pagi2 24 Disember di Tallahassee.


Abang Faedzal ajak kitorang untuk ke Flea Market pagi tu. katanya Flea Market ni best untuk beli barang2 terpakai yang murah untuk dijadikan souvenir apabila balik ke Malaysia nanti. bukan itu saja, barang2an baru jugak ada dijual dengan harga berpatutan dan affordable. untuk pengetahuan, Abang Faedzal memang dah nak tamat pengajian di Florida State University dan akan pulang ke Malaysia beberapa hari selepas kitorang singgah rumah dia. sebelum bergerak ke Flea Market, sempat jugak kitorang bergambar2 di halaman rumahnya bersama2 dia dan ahli keluarga.

sesampai je di Flea Market, kitorang pun pusing2 lah kawasan tu. not bad jugaklah Flea Market di Tallahassee sebab banyak pilihan dan agak besar. kalau kat Iowa di panggil Farmer's Market dan Farmer's Market di Iowa takde lah sebesar di Florida ni. ni maybe salah satu pengalaman baru yang kitorang timba. sempatlah jugak aku beli beberapa barang untuk dijadikan kenangan. Abang Faedzal pun kenal ramai orang di Flea Market kerana sikapnya yang peramah. aku agak kagum juga dengan kemesraan Abang Faedzal sehinggakan orang2 di Flea Market ramai menyambut baik Abang Faedzal.

dah puas berlegar2 di Flea Market, kitorang pun bergerak ke downtown Tallahassee. memang masa ni kitorang ikut je Abang Faedzal. ye lah, dia orang tempatan kan. Abang Faedzal bawa kitorang lalu di depan capitol state dan ke taman berdekatan. kitorang pun bergambar2 di taman tu bersama2 Abang Faedzal dan keluarga. lepas tu, kitorang ke Florida State University, universiti Abang Faedzal. kitorang pergi lah pulak bergambar di pintu gerbang universiti. macam2 gambar kitorang tangkap masa tu. then, masa untuk berpisah. masa ni lah kitorang bersalam2an dan mengucapkan selamat tinggal  sebab kitorang nak bergerak ke destinasi seterusnya, iaitu Panama City Beach.



dari Tallahassee ke Panama City Beach mengambil masa hampir 2 jam 15 minit perjalanan. kitorang bergerak ke PCB dalam waktu tengah hari camtu. plan asalnya tak pergi pun PCB. kalau diikutkan, plan asalnya kitorang terus dari Tallahassee ke Orlando, Florida. tapi disebabkan Abang Faedzal recommend kat kitorang untuk singgah ke PCB, so kitorang pun decide untuk ke PCB. so untuk ke PCB tu, kitorang kena patah balik 2 jam 15 minit ke arah east. semangat sungguh patah balik perjalanan sebabnya PCB ni dikatakan antara pantai yang tercantik di dunia.

apabila kitorang sampai di PCB, ternyata kata2 Abang Faedzal tepat sekali. memang pantainya sungguh cantik dan lawa. pasirnya sangat lembut dan halus. bila pijak je, rasa macam pijak snow pulak. dan pantainya sangat bersih. memang literally best untuk bersantai dan lepak2. tapi kitorang tak boleh duk lama2 sebab perjalanan dari PCB ke Orlando, FL memakan masa hampir 7 jam. so bila kitorang sampai di PCB, kitorang hanya sempat bergambar2 di pantai yang indah tu. kitorang pun sempat lagi tulis2 nama atas pasir. memang best sangat pantai tu, kalah Langkawi rasanya. insyaAllah ada rezeki, memang nak datang lagi :)



next destination adalah Orlando, FL. macam aku cakap sebelum ni, perjalanan dari PCB ke Orlando memakan masa hampir 7 jam. masa kitorang sampai di PCB memang dah waktu petang. so kitorang pun memang terpaksa bertolak seawal yang mungkin sebab kalau boleh nak elak dari sampai di Motel 6 Orlando yang telah direserve sebelum pukul 12 tengah malam. tak elok lah kan kita dah tempah motel, tapi kita datang lambat.

hampir 7 jam kemudian, sampai lah kitorang di Motel 6 Orlando. Motel 6 nya biasa2 je, macam Motel 6 yang lain2 pernah kitorang singgah. kan dah cakap sebelum ni, Motel 6 memang jadi motel rasmi untuk trip ni. kitorang pun check in motel dalam pukul 11 lebih malam tak silap. then apa lagi, cepat2 unload barang then masuk bilik masing2 then terus landing untuk tidur. penat kot drive sampai 7 jam tu walaupun bergilir2 memandu. bukan tu je, kitorang kena dapatkan rehat yang cukup untuk melawat Magic Kingdom Disney World keesokan harinya.

bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 9 - Dreams Come True at Disney's
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston
7) The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day
8) The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City
9) The Florida Trip 2011 Chapter 9 - Dreams Come True at Disney's

The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day

0 comments

23 Disember 2011


bangun pagi terus pergi mandi walaupun rasa berat sangat sebab dah travel jauh. rasa macam nak rehat lama lagi je. tapi apakan daya, kena jugak ikut masa yang ditetapkan. tapi last2 memang tak ikut masa jugak.

pagi tu kitorang check out Motel 6 dan bertolak ke WWII Museum di tengah2 bandaraya New Orleans. WWII Museum adalah destinasi pertama kitorang di New Orleans sebab itu adalah attraction paling utama di bandaraya ini. kitorang pun parking kereta berdekatan dan berjalan kaki ke muzium tu. mula2 kitorang ingat muzium ni tutup sebab salah satu bangunan muzium tu sedang dalam renovation. tapi rupa2nya bangunan yang tutup adalah cebisan dari bangunan keseluruhan muzium. bangunan utama yang lebih besar terletak diseberang jalan. tak sangka la pulak kitorang tak perasan bangunan besar tu padahal kitorang lalu di sebelahnya sebelum tu lol..


WWII Museum

mula2 kitorang nak masuk muzium, tapi bila tengok bayaran yang agak mahal dan rasa tak berbaloi membayar kalau sekadar melawat muzium, so kitorang just decided untuk menonton tayangan yang bertajuk "Beyond All Boundaries" dalam bentuk 4D di muzium tersebut. aku tak ingat berapa harga tiket, tapi bagi aku still mahal. sementara menunggu waktu tayangan tersebut, kitorang pun beratur untuk masuk ke dalam theater. nasib baik oklah jugak tayangan yang disajikan, siap berasap2 dewan jadinya. at least ada lah jugak aku belajar serba serbi mengenai Perang Dunia Kedua. walaupun sejarah bukanlah subjek kegemaran, tapi mengambil tahu perihal sejarah dunia seperti Perang Dunia memang menarik minat aku jugak. sebelum kitorang beredar, kitorang sempat membeli souvenir di gift shop muzium tu.

bila kitorang keluar dari bangunan muzium, kitorang pun berlegar2 di kawasan sekeliling muzium dan ternampak tugu menarik di tengah2 bulatan tak jauh dari bangunan muzium. aku tak ingat tujuan sebenar tugu ni dibina, tapi rasa2 ada kaitan dengan orang yang membuka bandaraya New Orleans ni sebabnya kat atas tugu tu ada replika patung seseorang. tapi kitorang tak ambil kisah pun. asal dapat bergambar, jadilah haha..

kitorang pun approach la tugu ni dan cubalah memanjat tangga2 yang agak tinggi di kawasan tugu tersebut. aku tak sure samada kitorang boleh panjat ke tidak, tapi kitorang redah je tanpa rasa segan silu walaupun tugu tu terletak betul2 di tengah2 bulatan besar dan semestinya ramai orang akan memerhatikan kitorang. Hanisah agak gayat dengan tempat2 tinggi, tapi sebab excited, memang redah je la. Dayah pulak dengan penuh semangat cuba memanjat tangga2 tu dan akhirnya berjaya jugak sampai di tingkat paling atas. Ijan memang takde masalah langsung untuk panjat tangga tu. apalagi, kitorang pun berposing2 dan bergambar2 di kawasan tugu tu. semangat sungguh kitorang berposing. macam2 gaya kitorang buat hehe..

tak lama tu, kitorang ternampak tram yang lalu di kawasan bulatan tu. kitorang teringin la jugak nak naik. saja nak merasa naik tram yang agak unik tu. rasa2 bandar2 lain susah nak jumpa tram yang unik tu. tapi disebabkan kitorang tak tahu nak naik macam mana, kitorang pun batalkan hasrat kitorang. lepas tu kitorang pergi bergambar pulak dengan tulisan besar WWII Museum di luar bangunan. mula2 tangkap gambar ramai2 pakai kamera "camwhore" Hanisah, pastu tangkap sorang2 pakai kamera DSLR Irfan pulak.



dah puas berjalan2 di New Orleans, tibalah masanya meninggalkan bandaraya lawa tu. tapi sebelum bertolak, kitorang cari dulu CVS berdekatan untuk beli souvenir. puas duk pusing2 bandaraya tu sebab CVS berdekatan betul2 terletak di kawasan downtown bandar dan susah nak cari parking. last2 kitorang terpaksa cari CVS lain yang agak jauh dari downtown. at least kitorang dapatlah jugak menikmati pemandangan bandaraya New Orleans ni. memang tak dinafikan, bandaraya ni amat cantik dan menarik. bangunan2nya kebanyakan bangunan2 unik dan antik. tapi memang agak ramai golongan warga emas yang menetap di bandaraya ni. cuaca yang tak berapa sejuk semasa winter menyebabkan rasa macam nak tinggal je di New Orleans.

apabila kitorang dah beli segala souvenir di CVS New Orleans, masa untuk bergerak ke Mobile, Alabama. Mobile ni bukanlah city besar macam Houston atau New Orleans, tapi just city yang terkenal dengan kapal perang besar. so disebabkan Mobile jugak lah dekat dengan New Orleans, kitorang decide untuk singgah Mobile instead of singgah capital city or bandaraya besar di Alabama yang agak jauh dari New Orleans. perjalanan ke Mobile, AL memakan masa selama hampir 2 jam 20 minit dan kitorang pun tiba di Mobile, AL dalam waktu petang.

sesampai je kitorang di Mobile, puas lah duk cari jalan masuk ke Muzium Kapal Perang walaupun kitorang menggunakan GPS sebab jalannya agak pelik dan berlingkar2. tak pasal2 terpaksa buat u-turn berkali2 sebab salah masuk simpang. akhirnya dapat lah jugak masuk ke perkarangan muzium.

mula2 kitorang nak masuk ke dalam muzium which is sebuah kapal perang yang agak besar. tapi bayaran masuk agak mahal dan waktu yang tak sesuai juga menjadi faktor kenapa kitorang tak jadi masuk. maklumlah, waktu tu dah lewat petang dan lagi 2 jam lagi nak tutup. rasa2 tak sempat kot nak pusing satu kapal dalam masa yang singkat tu.

jadi kitorang pun just bergambar2 lah di kawasan persekitaran kapal perang tu. best jugak lah sebab banyak jentera2 tentera seperti kereta kebal, kapal terbang tentera etc. yang di pamerkan di kawasan tu. tambah2 lagi kawasan tu terletak di tepi laut dan kitorang dapat merasai tiupan angin di tepi laut yang agak nyaman. sempat lah jugak bergambar di tepi laut berdekatan dengan kapal perang tu tadi. kitorang pun jugak sempat menjamah makan malam di situ sebelum meneruskan perjalanan. kitorang hanya makan indo mee je waktu tu beramai2.




aku masih ingat lagi, waktu tu lah Hanisah jatuhkan iPhone Irfan sampai pecah bahagian belakang iPhone. fuhh iPhone kot. siapa tak sayang. tapi nak buat macam mana, dah ditakdirkan pecah. redha je la. takpa Irfan, at least kau dapat iPhone yang baru lepas habis trip. lepas makan2, Irfan sempat lah jugak belajar2 sikit drive kereta di kawasan muzium tu sebab kawasan parking yang sangat lapang memang senang la nak test drive. alhamdulillah, first time Irfan try drive kereta dan aku sangat impress dengan Irfan waktu tu. tahniah2.

dah puas test drive, waktu untuk meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya which is Tallahassee, Florida. Tallahassee adalah destinasi terakhir bagi kitorang untuk hari tu. dah 2 states dah kitorang berjalan, dan Florida bakal menjadi states yang ketiga untuk kitorang hari tu. dan Florida juga merupakan state utama untuk trip winter break kali ni.

perjalanan dari Mobile, AL ke Tallahassee, FL mengambil masa hampir 4 jam. destinasi utama di Tallahassee adalah rumah Abang Faedzal dan keluarga. alhamdulillah, dapat lah jugak kitorang contact Abang Faedzal walaupun kitorang sikit pun tak kenal dorang. thanks to Irfan sebab ambil effort untuk contact Abang Faedzal.

sesampai je kitorang di rumah Abang Faedzal di Tallahassee yang mana masa tu dia belajar di Florida State University, kitorang di sambut baik oleh dia dan isteri, Kak Syaliani. kitorang pun dijemput masuk dan kitorang pun berkenal2an lah dengan dorang serta anak2 dorang. alhamdulillah, dapat juga kitorang berkenalan dengan keluarga baru di Tallahassee ni.

macam2 kitorang borak2 dengan dorang. ingat dah habis dah lepas dorang jemput makan, rupa2nya aku dan Irfan terpaksa melayan lagi perbualan Abang Faedzal sampai pukul 2 pagi. semangat sungguh Abang Faedzal berborak dengan kitorang padahal kitorang dah luyu je sebab penat. tapi takpa jugak sebab kitorang ni special, the first and the last tetamu yang bermalam di rumah dorang. syukur jugak sebab dapat title special tu hehe.. malam tu kitorang pun bermalam lah di rumah Abang Faedzal. yang laki2 tidur di ruang tamu, manakala yang perempuan tidur di bilik tingkat atas. beradu lah kitorang malam tu dengan nyenyaknya.

bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston
7) The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day
8) The Florida Trip 2011 Chapter 8 - Tallahassee, The Calm City

Friday, November 09, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston

0 comments

22 Disember 2011

hari ni kitorang cuba nak habiskan tiket City Pass yang kitorang beli semalamnya. patutnya ada 5 total tempat untuk kitorang lawati, tapi memandangkan kitorang kesuntukan masa, kitorang decide untuk melawat Houston Zoo sahaja. the rest adalah muzium art yang aku rasa pasti bosan dan memualkan untuk dilawati.



Houston Zoo


bergeraklah kitorang dari Motel 6 ke Houston Zoo pagi tu. pagi tu hujan renyai2, tapi the moment kitorang sampai, hujan dah berhenti dan kitorang dengan gembiranya pun masuklah ke perkarangan zoo tersebut. disebabkan kitorang ada City Pass, so just tunjuk je City Pass tu kat entrance zoo. plus, masa nak masuk tu, kitorang diberi tiket diskaun untuk Polar Express 4D Experience. tak sangka pulak, pagi tu kitorang memang pelawat terawal yang datang melawat zoo. biasalah kan, kitorang ni jalan jauh. so kena lah bergerak awal2 supaya dapat meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya seperti yang telah di rangka. cewahh.

banyak jugak haiwan2 di zoo ni. ternyata Houston Zoo bukanlah zoo yang biasa2, tapi zoo yang hebat juga. tapi masih tak dapat menandingi Omaha's Henry Doorly Zoo di Omaha, Nebraska. zoo tu lagi besar ok. sempatlah jugak kitorang tengok burung2, gajah, singa, cheetah dan bermacam2 jenis haiwan lagi. the best thing is, kitorang terserempak dengan "Malayan Tigers". pergh dengan rasa bangganya kitorang terus bergambar2 dengan harimau tu dan papan tanda harimau. bukan apa, harimau ni memang betul2 dari Malaysia dan bila pengunjung mat saleh lain lalu di kawasan tu, kitorang sempat lagi cakap "this tiger is from our country, Malaysia" dengan penuh rasa bangga hehe.. 

dah puas tengok harimau, kitorang pun bergerak ke theater untuk Polar Express 4D Experience. masa on the way ke theater, Irfan boleh pulak duk nyanyi "koolookamba" sebab ada satu kawasan ni menceritakan kacukan gorilla dengan apa entah dan akhirnya jadi seekor "koolookamba". nama nak lawak je haha.. tak lama tu, kitorang pun berehat2 sebentar di sebuah cafe di dalam zoo. sempatlah jugak aku makan aiskrim kat cafe tu sebelum kitorang menonton Polar Express 4D Experience. best la jugak tengok cerita Polar Express dalam bentuk 4D. siap berair2 bagai, dicucuk2 dalam theater tu lol.. dah puas tengok Polar Express 4D dan berjalan2 di zoo, masa untuk meninggalkan zoo dan meneruskan perjalanan. sebelum keluar, beli souvenir adalah perkara wajib dan kitorang pun singgah la kejap gift shop sebelum keluar.





destinasi seterusnya adalah New Orleans, LA. perjalanan dari Houston ke New Orleans memakan masa hampir 5 jam 50 minit. tapi, sebelum meninggalkan bandaraya Houston, kitorang singgah kejap CVS untuk membeli souvenir sebagai kenang2an. dan selepas itu, bergerak lah kereta Mazda 6 meninggalkan bandaraya Houston, bandaraya ke-empat terbesar di US.

masa on the way ke New Orleans, kitorang singgah kejap di satu kawasan rest area dengan tujuan untuk solat. tapi malangnya tandas rest area tu berkunci pulak. so kitorang pun tak dapat lah solat di rest area tu. last2 ended up bergambar2 je di rest area tu. aku ingat lagi the moment Irfan ambil tripod kamera hehe.. sorry Irfan. anggaplah tu kenangan manis kau semasa kat rest area tu. pengalaman tu. kepada para pembaca, maaflah kisah tu tak dapat disiarkan. aku sayang kawan2 aku :)

masa kitorang nak meneruskan perjalanan, aku pun tukar giliran memandu dengan Hanisah sebab dia second driver kan. aku memang dah penat dah time tu untuk drive. disebabkan kitorang tak dapat solat di rest area tersebut, jadi kitorang pun decided untuk cari tempat solat yang lain. Hanisah mula2 bawa kitorang ke stesen minyak untuk ambil wudhu' dan kitorang pun bergerak untuk cari tempat solat yang sesuai sebab kawasan stesen minyak tu tak sesuai untuk solat. akhirnya, kitorang berhenti di kawasan lapang betul2 dihadapan tasik untuk solat. alangkah indahnya pemandangan di kawasan tu. tambah2 lagi kitorang pulak nak solat, memang terasa kebesaran ciptaan Allah. kitorang pun solat berjemaah di kawasan tu.




kitorang pun meneruskan perjalanan. Hanisah masih lagi jadi driver sebab memang shift dia lagi waktu tu. malam pun menjelma. macam biasalah, dalam kereta memang berkaraoke lah kitorang sambil dengar lagu2 dari iPhone Irfan, takpun dari mp3 Hanisah. lagi best kalau dengar mp3 Dayah huhu.. jangan marah ye Dayah :p bila perjalanan kitorang tak jauh dari Baton Rouge, capital city untuk Louisiana, perut kitorang mula meragam. berkaraoke pulak perut masing2 mengikut rentak muzik yang didendangkan. so kitorang decide untuk berhenti rehat sekejap di rest area berdekatan.

kat rest area tu pulak, kitorang decide untuk masak. so kalau diikutkan, this is our first time memasak secara independent di rest area tu. memandangkan kitorang bawa semua peralatan seperti rice cooker, portable dapur, tong gas kecik dan makanan2 lain seperti sardin etc, so kitorang pun mulalah bergotong royong memasak malam tu. alhamdulillah cuaca masa tu tak sejuk sangat dan  tak hujan, memang okay sangatlah untuk masak. 2 tin sardin kitorang panaskan malam tu dan 2 cawan beras telah ditanak untuk kitorang berlima menjamah makanan malam dan tengah hari sekali rasanya. maklumlah, keluar je dari Houston, kitorang teruskan je perjalanan sebab taknak buang masa. juga kitorang panaskan beberapa ketul ayam goreng yang telah dibekalkan oleh Auntie Linda sebelum kitorang bertolak dari The Colony, TX.

boleh pulak masa nak main masak2 di rest area tu, ada sorang pakcik ni nak duk berborak pulak dengan kitorang. nasib baiklah ada Irfan, seorang pakar dalam bidang melayan orang huhu.. dia je lah yang banyak melayan pakcik tu. kalau ikut aku, aku memang malas nak layan. ye lah, aku driver ok. kena simpan tenaga bercakap supaya boleh digunakan masa drive nanti haha.. walaupun makanan tak seberapa, tapi kitorang dengan seleranya menjamah semua makanan yang ada sebab dah tak tahan dengan perut yang makin kuat berkaraoke. bila dah kenyang, masa untuk solat pulak sebab nanti senang, sampai2 motel je terus tidur tanpa fikir panjang.





selepas semuanya setel, kitorang sambung perjalanan ke New Orleans. kali ni aku pulak yang drive sebab Hanisah dah tak larat. maklumlah, dah kenyang. masing2 memang target nak tidur je dalam kereta nanti. tapi aku sebagai lelaki yang gagah, menyahut cabaran untuk drive kereta malam tu. aku pun drive kereta ke Motel 6 di New Orleans. alhamdulillah dapat jugak kitorang jumpa Motel 6 di New Orleans dan kitorang pun terus berehat di Motel 6.

bersambung...


next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - Malayan Tigers in Houston
7) The Florida Trip 2011 Chapter 7 - 3 States in One Day

Hello World

0 comments
ya Allah, berhabuk dah blog aku ni. last sekali update pun entah berapa kurun yang lalu. moga2 aku diberi kekuatan untuk terus hidupkan blog aku ni. bersawang2 tu yang susah tu. sighh

Tuesday, June 12, 2012

The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City

0 comments


21 Disember 2011

alhamdulillah.. pagi tu aku bangun macam biasa. syukur Allah masih panjangkan usiaku dan kawan2 lain. kena syukur juga tu sebab kalau kawan2 lain tak bangun pulak time travel ni, satu hal pulak kan. okay, pagi tu kitorang kena siap2 untuk ke destinasi seterusnya iaitu Houston, TX. sebelum kitorang bergerak, Auntie Linda bekalkan bekalan yang agak banyak untuk kitorang. satu beg penuh dengan air kotak, roti, nasi goreng dan keropok2 untuk kitorang. thanks banyak2 Auntie Linda. kitorang sempat jugak bergambar dengan Auntie Linda sebelum bergerak. tak lupa juga, aku dan Irfan sempat bergambar dengan Haris. haha.. 

sebelum bergerak, sempat la jugak kitorang bercakap2 jap depan handycam. satu part yang agak best adalah bila Hanisah berteka teki dengan Irfan; "lens kamera kau bulat kan? kenapa gambar empat segi?" haha mencabar gak sebenarnya teka teki tu. Irfan pun agak speechless dengar soalan tu. honestly, aku pun sebenarnya tak tahu pun jawapannya the moment Hanisah tanya tu. pastu aku tengok Irfan, agak2 dia boleh jawab ke tak haha..

okay, dah puas cakap2 dengan handycam, aku pun meluncurkan kereta Mazda 6 ke Houston. perjalanan memakan masa selama hampir 4 jam setengah dari The Colony ke Houston. masa dekat nak sampai ke Houston tu, memang frankly aku cakap, terasa penat sangat. yelah, 4 jam setengah drive direct tak henti2. tapi sebab nak sampai awal gak ke Space Center Houston, aku tak kisah pun drive selama tu. tapi seriously, aku memang penat gila bila sampai Space Center tu. aku ingat lagi, time tu tak pasal2 aku angin dengan Irfan sebab penat punya pasal. sorry Irfan.

Houston, bandaraya ke-empat terbesar di USA. masa aku lalu kawasan downtown, ya Allah, sungguh cantik bandaraya ni. tambah2 lagi bila lalu flyover merentasi bandaraya tu. fuh, lawa sungguh sebab bangunan2 di Houston banyak diperbuat dari kaca. tapi disebabkan kitorang nak ke Space Center, which is luar dari downtown, so kitorang dapat menikmati sekejap je pemandangan bandaraya Houston. sesampai kitorang di Space Center, kitorang beli city pass sebab lebih murah beli city pass dari bayar tiket Space Center. harga satu city pass ialah $40, tapi tiket nak masuk Space Center $22. tambah2 lagi, kalau beli city pass, dapat jugak merasa tempat2 lain seperti Houston Zoo dan Downtown Aquarium. tanpa fikir panjang, kitorang beli je city pass dan masuk ke Space Center Houston.

Space Center Houston

Space Center Houston adalah wishlist tempat aku nak pergi kat US ni. maklumlah, aku memang minat pasal angkasa2 ni sejak kecik. ingat lagi masa kecik, aku suka baca ensiklopedia pasal angkasa dan dalam ensiklopedia tu ada menyebut pasal Space Center Houston, tempat kawalan satelit dan roket2 sepanjang tempoh USA memperkenalkan program angkasa oleh John F. Kennedy, salah seorang presiden USA. apa yang menarik di Space Center adalah pameran2 tentang angkasa dan angkasawan, serta tram tour yang membawa kitorang ke bilik kawalan Space Center, tempat persediaan angkasawan dan pameran2 roket. semasa berada di bilik kawalan, aku agak teruja sebab bilik kawalan yang aku lawati itu adalah bilik kawalan semasa US menghantar Neil Armstrong ke bulan, salah satu detik sejarah yang agak bermakna bagi seluruh pelusuk penduduk bumi. aku jugak sempat lawati tempat persediaan angkasawan2 sebelum mereka berekspedisi ke angkasa atau ke International Space Center (ISS). alhamdulillah, satu pengalaman yang bermakna. tak tahulah kawan2 lain enjoy ke tidak sebab dorang ambik Acturial Science. anggaplah semua tu ilmu Allah kerana ilmu falak adalah ilmu yang cukup hebat.


sebelum kitorang keluar dari Space Center, kitorang menjamah makan malam di kawasan taman Space Center. juadah yang kitorang makan adalah bekalan Auntie Linda iaitu nasi goreng dan ayam goreng. alhamdulillah, sedap! kitorang jugak sempat solat di kawasan taman tersebut sebelum meneruskan perjalanan ke Downtown Aquarium.


masa kitorang sampai Downtown Aquarium, time tu dah malam. maklumlah kan, travel time winter, so waktu malam awal sikit. disebabkan kitorang ada city pass, kitorang tak payah pun beratur panjang. tunjuk pass gitu je kat kaunter haha.. bagi aku akurium ni biasa je, macam akuarium2 lain. ikan2 yang ada pun not bad gak lawa nya. seronok jugak la sebab boleh pegang ikan pari dan ada show harimau putih, namanya Marina. boleh pulak harimau tu duk kencing2 kat cermin exhibit tu lol.. bila dah puas jalan2 dalam akuarium, kitorang pergi pulak ke luar akuarium. kitorang pun bergambar2 la kat kawasan luar akuarium.


dan disebabkan Hanisah teringin nak naik ferris wheel dan aquatic carousel, kitorang pun naiklah ride2 yang ada. best jugak rupanya naik aquatic carousel tu. pusing2 naik hidupan laut. time tu aku naik kuda laut. comel je haha.. pastu kitorang naik pulak ferris wheel. mula2 gayat sebab benda tu boleh pulak berhenti tengah2 masa kat atas sekali. pastu kitorang pun melalak2 la masa tu sebab cuak lol.. tapi bila dah pusing, best je tengok pemandangan Houston waktu malam. serius lawa. tak puas hati lagi tu, ada pulak tempat lompat kanak2. apa lagi, kitorang pun masuk la tempat tu dan melompat2 macam kanak2. haha.. serius hilang tension time tu. lagipun orang tak ada time tu, tu yang over excited tu sampai tempat kanak2 yang kecik pun jadi mangsa haha..

dah penat bermain2 kat Downtown Aquarium, masa untuk cari tempat tidur. mula2 kitorang decide nak tidur di masjid sebab nak jimat duit. so kitorang pun carilah masjid di kawasan sekitar Houston. tak dinafikan komuniti Muslim di Houston agak besar sehinggakan ada 2 masjid besar. tapi malangnya, kedua2 masjid tu tutup pulak dan kitorang tak dapat bermalam. so next plan, kitorang decide nak cari tempat camping sebab kitorang ada bawak khemah. so ingat nak lah try tidur dalam khemah pulak. bila kitorang cari, tempat tu tempat private pulak. so last decision, kitorang terus la cari Motel 6, motel rasmi trip ni. alhamdulillah, bayaran agak murah dari Motel 6 sebelum ni di Wichita, KS. so berehat lah kitorang malam tu di Motel 6 Houston.

bersambung...

next chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 6 - 3 States in One Day
previous chapter: The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness

list of chapters:
3) The Florida Trip 2011 Chapter 3 - Oh No! Flat Tire
4) The Florida Trip 2011 Chapter 4 - Dallas and Its Uniqueness
5) The Florida Trip 2011 Chapter 5 - Houston, The 4th Largest City
6) The Florida Trip 2011 Chapter 6 - 3 States in One Day