Saturday, April 25, 2009

Winter '09

0 comments
akhirnya, berakhir sudah semester winter '09. aku habis exam pada 23 apr yang lepas. jadi untuk entri pada kali ini aku ingin mengimbas kembali kehidupan aku sepanjang semester winter '09 ini.

rumah baru

sepanjang semester winter '09, aku tinggal di rumah sewa yang baru yang terletak di ss15, tidak jauh dari bangunan adp. saya tinggal bersama budak budak mara yang baik baik belaka: haziq [roommate], irfan, mubasyir, aizad, basit dan faris. alhamdulillah, tinggal di sini agak menyeronokkan walaupun berlaku beberapa 'konflik' di dalam rumah tersebut. rumah kami ini juga berdekatan dengan masjid darul ehsan [alhamdulillah, setiap hari pergi solat di masjid], carrefour dan subang parade [kalau nak beli barang senang]. baik, aku tak nak bercheritera panjang pasal rumah ini.

engl 101 [english composition]

- kelas ini diajar oleh ms prema.
- aku suka style dia mengajar, tak membebankan sangat.
- alhamdulillah, carry mark aku agak ok sebelum habis sem. harap harap boleh dapat gred yang terbaik, insyaAllah.

math 172 [calculus II]

- diajar oleh mr daniel pu.
- dia suka tolong student, bagi soalan spot untuk setiap kuiz, mid term dan final. bagus sungguh.
- alhamdulillah jugak, carry mark aku sebelum final exam pun agak ok. diharap juga dapat gred terbaik untuk calculus 172, insyaAllah.


phy 211 [physics I]

- diajar oleh mr loh
- dia ok, baik dan suka tolong student jugak.
- tapi aku kadang kadang tak fokus dalam kelas, sebab tu markah test aku menurun.
- time final exam pun aku tak boleh jawab sangat. cuak sesangat bai!
- tapi, aku harap aku pass untuk subjek ni. kalau tak pass, nanti kena repeat. ah, aku tak nak repeat subjek ni. leceh.
- jadi diminta sahabat sahabat sekalian tolong doakan supaya saya dapat gred terbaik untuk subjek physics ni. arigato gozaimasu

socs 111 [malaysian studies]

- diajar oleh mr izwan ahmad
- kelas dia lah yang paling relaks sekali.
- nak tidur, borak dan buat kerja lain time dia mengajar dia marah. tapi tak elok lah en buat macam tu.
- syarat ambil kelas ni cuma pass je [50% markah pass].
- alhamdulillah, carry mark aku sebelum final exam memang tersangat ok. jadi insyaAllah aku boleh pass subjek ni.

sosial

aku nak bercheritera pasal keadaan sosial aku ketika berada di sem ini. kalau nak diikutkan hati, aku nak berbaik baik dengan budak budak cina. tapi masih tak berkemampuan lagi. aku rapat dengan budak budak cina masa 1st sem dulu saja. lepas aku kenal budak budak melayu mara, aku dah mula sisihkan mereka. aku mula mendiskriminasi mereka. tapi tak mengapa, aku akan cuba lagi untuk sem summer '09 nanti. aku juga mengalami masalah ketegangan sosial di dalam rumah sewa yang aku diami sekarang. tapi biarlah beberapa orang saja yang tahu akan masalah ini. aku mengamalkan 5 prinsip yang aku pegang kuat kuat supaya aku boleh hidup ceria sentiasa: bersabar, berdoa, bersyukur, berbuat baik, dan bertawakal. insyaAllah, kalau kamu mengamalkan 5 prinsip ini, aku boleh hidup ceria, insyaAllah. mungkin juga aku patut lebih mengenal orang sebab ada orang cakap yang aku ini anti sosial. fullstop.

jadi ini semua merupakan refleksi kehidupan aku sepanjang semester winter '09 ini. overall, ok lah walaupun terdapat sedikit cacat cela. aku sekarang bercuti selama 3 minggu. tak tahulah nak buat apa. tapi aku ada plan aku sendiri. so, mungkin tak ada lah bosan sangat. harap harap begitu lah.

Sunday, April 05, 2009

Aku Nak Berubah!

0 comments
syaitan: apa ni? nak berubah? apa kes ni? tak best lah macam tu.

diri: aku tak kira. aku nak berubah jugak. jangan halang aku.

syaitan: jangan lah macam ni. tak seronok lah kalau kau berubah. nanti tak dapat ajak kau sekali masuk ke dalam neraka.

diri: nauzubillah. ya Allah, jauhkan lah aku dari api neraka yang menyala itu. aku sekali kali tidak akan ikut kau, syaitan durjana. aku kata aku nak berubah, jadi jangan pula kau cuba cuba memperdayakan aku lagi. ini amaran keras daripada aku.

syaitan: heh! kau kena ingat yang kau pernah buat dosa. jangan fikir yang kau itu seorang yang sempurna. ingat, dosa tetap dosa. apa kau fikir dengan dosa itu kau boleh terus masuk ke dalam syurga?

diri: aku tahu yang aku ini insan biasa saja, tidak sempurna, tidak maksum. tapi, pintu taubat sudah terbuka luas untuk aku. jadi, aku mahu bertaubat sebanyak banyaknya kepada Allah swt. jangan pula kau halang niat aku ini. pergi kau syaitan, pergi. sudah. cukup. aku tak mahu dengar lagi kata kata kau. pergi. [sambil membaca ayat Kursi].

aku tak mahu cakap banyak. tapi aku mahu berubah. berubah dari segi apa? dari segi semua aspek, rohani baik, jasmani baik, pelajaran baik, semuanya sekali. tapi aku tahu, bukan mudah untuk berubah secara drastik. aku cuba untuk berubah sedikit demi sedikit. doakan lah aku sahabat sahabat sekalian. aku mahu berubah!

ya Allah, jauhkan lah aku daripada perbuatan perbuatan mungkar yang melalaikan. sesungguhnya hambaMu inimahu berubah ke jalan yang benar lagi lurus. amin