Monday, June 30, 2008

Yay!!!

0 comments
Haha...spatutnye aku post bnde nih ari sbtu ari tu, but aku sbuk ckit. So, aku post ar ari ni, msih x trlewat lg. Ari jumaat ritu, lpas smbhyang jumaat aku blik umah. Yeaaaa! Akhirnye aku blik umah gk stelah 2 mggu x blik umah. Dlm pkul 3.00 lbeyh aku depart dri apartment aku. Aku pi dpan bngunan ADP dlu tok amik teksi then aku pi Stesen KTM Subang Jaya. Waahh! Aku brsyukur gle sbb aku kne byr tmbng teksi rm3.00 jek, bese aku kne byr rm5.00 dr dpan bngunan ADP ke stesen ktm. Lgpn teksi yg aku naik tu pkai meter, so x leh ar dye nk klentong aku. Teksi2 sblum nih sumenye x pkai meter, so dorg bleh ar charge lbeyh skit. Aku naik tren dlm pkl 3.40 ptg. Nseb baek x rmai org sngat. Tnggu punye tnggu, at last smpai gk aku ke KL Sentral. Aku berenti kt KL Sentral lu sbb aku nk lunch kt sne. Lpas lunch, aku gi smbung journey aku ke Seremban. Ahh, tyme tu org rmai. Pergh, tension siot. Trpksa ar berebut2 naek tren. Stelah 1 jam 15 min aku dok dlm tren tu akhirnye smpai gk aku kt Stesen KTM Seremban. Then aku call mak aku mntak jmput kt stesen ktm. Tu ar citer prjlanan aku dr subng jaya ke seremban, penuh dgn kepenatan.


Ari sbtu ritu plak aku gi Inmaju, tmpat blaja kreta trbesar kt seremban. Ari tu aku amik ujian undg2 KPP. Haha...aku bru amik ari sbtu aritu, x blaja bwk kreta lg sbb aku x gi kursus pra-L lg [sbnrnye korg tau x npe aku amik lewat nih???]. Haha...actually, umur aku bru 17 thun, lahir thun 1991. Birthday aku lak blan 3 aritu, 5 ari slpas aku msuk taylors. So, sbb tu ar aku amik lewat lesen kreta nih. Lpas blik aritu aku online je kejenye, tataw nk wtpe aritu. Sbb tu ar aku kdang2 ske lepak kt apartmnt aku sbb bole study, klu kt umah mmg ssah nk study.

Smlam aku blik smula ke subng jaya, naek tren ar, cm bese. Aku brtolak dr stesen ktm s'ban dlm pkul 2.30 ptg, smpai stesen ktm subng jaya dlm pkul 4.30, tpi ada gk ar singgah KL Sentral jap, lunch kt sne. Ble aku smpai je kt apartment aku, aku tgk Vilbert sorg je tnggal kt umah. Yg len2 x blik lg. Spnjang weekend dye la tnggal sorg2. Kecian plak aku tgk. Mlm tuh aku dpt brita trgempar, x de la gmpar sgt, tpi trkejut gk ar. Aku dpt tau yg Zohaib, roommate aku, dh duk kt Canada n x smbung lg kt taylors. Sblum nih aku igtkn dye pi mlancong, tpi rpe2nye dye pi tnggal sne. Brang2 dye ada lg, tu yg plik tuh. Anyhow, aku sdeyh gk ar sbb x smpat ucap slamat tnggal kt dye. Ok ar, aku pn dh nk blah ni. Nnti2 klau ada mse ato ada bnda2 best aku post lg.

Thursday, June 26, 2008

~Walllaahhhh~

0 comments
Hehe...dh hmpir 2 mmgu aku x usik blog aku nih. Aku mmg bnyak citer yg nk d citerkn nih. Aku stat dr ari isnin 2 mggu lpas (16 Jun 2008). Ari tu aku ada debate, English debate. Pergh, 1st time beb ber'debate' nih. Debate punye debate, last2 team aku menang! Wallaahh...x sngka btul team aku bleh mnang. Walaupun kteorg debate2 nih mcm bese je, tpi mrkah d ambil kira. Stiap presentation or test yg lecturer aku bg sumenye mrkah, mrkah yg perlu dkumpulkn smpai abis sem. Tu la american study system. Tpi aku x tau mrkah aku brape sbb lecturer aku x bgtau mrkah kteorg. So, hrp2 ar mrkah aku antra yg trtinggi...hak3. Mlm tu aku kne study chem sbb soknye, aku ada chem test 2. Wargh, bnyak beb kne blaja. Solubility, Avogrado's Law, Ideal Gas Law, Hess' Law, Enthalpy...ARGHHH...bnyak gle kne study. Tpi nseb baik ar aku dh study skit mse weekend ari tu. So, x de ar rse trtekn sgt.



Chemistry textbook
Chemistry reference book

Ari slasa (17 Jun 2008). Haha...ari tu aku ada chem test 2. Tpi test tu stat pkul 2.00 - 3.00 ptg. Lpas abis klas math pkul 11.30 pg, aku, Ian, Samuel, Jia Gen, John n Yu-Xiang pi library. Study chem beb! Kteorg wat study group. Kteorg sume study tol2, tkut nnti dpt result truk. Then, dlm pkul 12.30 kteorg pi mkn kt restorn Hassan's, slah satu restorn mamak kt SS15. Kteorg mkan sesame except Yu-Xiang. Dlm pkul 1.15 cmtu kteorg blik smula ke library, then msuk klas dlu n study kt dlm klas. Tepat jam 2.00 ptg, Miss Ng, chem lecturer aku bg paper soklan n stat mnjwab. Aku dpt jwab sume except soklan no. 12 sbb aku lpe formula. Soklan 13 plk aku lpe cmne nk slesaikn. Adehh...cmne nih bleh lupe nih. Aiseh...aku org last skali hntar paper sbb x dpt slesaikn soklan tuh. Last2 aku give up sbb dh x de idea nk jwab cmne. Pergh, sdeyh gle x dpt jwab. Anyhow, hrap2 ar dpt result yg ok, bkan KO.

Aku skip ari rbu sbb x de bnda yg best ari tu, so aku trus ke ari khamis (19 Jun 2008). Ari 2 aku dpt blik paper chem aku. Pergh, sdeyh ciot. Aku dpt truk ar. Tpi nseb baik still dpt A. Fuh, syukur la aku still dpt A wlaupn aku x dpt jwb 2 soklan tuh. Sori ar sbb x dpt share soklan tuh sbb paper soklan lecturer aku amik blik. Tpi syukur ar sbb still dpt A, Alhamdulillah.

Weekend mggu lpas aku x blik lg sbb...nk study. Hahaha...bkan x leh study kt umah tpi klau kt umah nnti bnyak men jer. X study pn. Tpi aku tgk kt cni pn lbeyh kurng jek, men game gak, tgk Naruto, tgk tv etc. Mse weekend tu jgak, aku, Chee Yong, Lih Jian n Vilbert pn x blik umah. Tpi Lih Jian pi kuar ngn member dye smpai 2 mlm x tdo kt umah. Vilbert plak pi umah nenek dye kt Cheras n tdo sne 1 mlm. Tggal la aku ngn Chee Yong kebosanan. Hahaha...tpi ari sbtu tu Rasyid blik dr camp. Dye fly ke Miri (sbb dye tnggal kt Miri, Sarawak) ari ahad. Dye cuti dh smggu sblum tuh tpi kne gi camp anjuran Petronas sbb dye under petronas sponsorship. Tpi kteorg ttp bosan. Tataw pe yg bwt kteorg happy. Cm aku, men game, tgk tv, tgk Naruto n ada gk ar study. Still bosan siot~~~


Spanjang mggu neyh (23 Jun 2008 - 27 Jun 2008) x de citer2 yg best sgt ar. Tpi on 24 Jun 2008, tyme tu pttnye ade lab session tpi dssbkn sume experiment yg kteorg kne wt dh abis, so tyme tu blaja ar dlm lab. Alahai, x besh ar blaja dlm lab. X slesa sgt. Kteorg blaja Lattice energy mse tu. Hoho...msti korg tataw kn lattice energy. Saje je nk share pe yg aku blaja kt lab ritu.

Aha, bru aku trigt. Smlm aku kne jmpe ngn advisor aku, Mr Shugier. Dia ajar sbjek CSCI (Intro to Comp). Dia org Jordan x silp aku ar. Aku gi ngn Ian, Samuel n Jia Gen sbb kteorg sume under Mr Shugier. Sbnarnye sume student ADP kne jmpe advisor msing2 sblum ari ni tok mntak advice pe sbjek yg prlu kteorg amik tok next sem. For next sem, maybe aku amik sbjek MATH 172, CHEM 106, ENGL 093 n PHIL 140 (Islamic Studies - compulsory). Haha...compulsory plak. Tpi kteorg study ni tok sem ni je, lpas ni x pyah blaja lg. Erm, pe nk citer lg ek, rsenye tu je kot. Ok r, aku kne pi smbhyang jumaat nih. Chow dlu.

Friday, June 13, 2008

Tak blik rumah lg da~

0 comments
Wallah...mggu ni aku x blik rumah lg. Sbb aku ada klas math pg tdi. So, x brbaloi klu aku blik rumah mggu ni. Klau x de klas math bru aku blik. Lgpn ari ni jgk, my roommate, Zohaib, a Pakistani, dia brcuti stat ari ni sbb dia dh abis final exam tok sem 2 A Level. Dia amik A Level n aku dngr citer dia akn fly ke Canada stat esok or isnin, aku x psti. Dia brcuti kt Canada n mgkin akn menetap di Canada slpas abis blaja kt Taylor's. Mlm tdi student A Level ada prom night kt Renaissance Hotel, KL. Msti grand punyer nih sbb byarn tok prom tuh rm130 seorg. Ok ar, aku mls nk citer pnjg coz aku nk study chemistry plk nih. Aku chow dlu.

Thursday, June 12, 2008

Hari ni ada Math Test 2....^__^

1 comments
Hooraayyy...aku bru abis buat paper math test 2. Aku buat pg tdi ar. Alhamdulillah, aku dpt jawab sume soklan. Ala, soklan die x bnyak sgt pun. Ada 10 soklan n tempoh mse dberi 1 jam. Mmg ngam2 jek. Tpi pg tdi aku stat lewat skit ar. Sblum msuk klas tok amik test tu, aku study dlu kt apartment aku. Weyh, ri ni aku bngun awal beb! Test punye psl, mmg ar trpaksa bngun awl. Bkan pe, aku bese bngun pklu 6.15 am or 6.30 am cmtu stiap pg kt cni, tok solat subuh ar. Then lpas tuh tdo blik smpai pkul 8.00 am. Lpas tuh bru mndi n srapan. Ri ni, aku bngun pkl 6.30 am gk, as usual tpi aku x tdo blik lpas tuh. Lpas solat subuh, aku mndi, srapan n STUDY. Hahaha...x prnah2 aku study seawal tuh kt cni stakat nih.

Sblum tuh, aku citer dlu kjadian malam smalam (11 Jun 2008). I went to Ian's house mlm tuh. Aku x prnah2 gi rumah dia since aku msuk taylor's ni. Actually, bkan rumah Ian yg sbnar la, tpi apartment taylor's, same cm aku ar. Rumah dia dkt jek ngan rumah aku, satu kwsan jek tpi laen blok. So that's why aku gi rumah dia mlm tuh, ada la discuss2 skit psl math. Aku ni bkannye pndai sgt math tpi ok la. Not too bad. Mlm tuh kteorg bncang2 ar psl math, borak2 skit (jarang dpt borak cmni), dngar muzik etc. Sdar x sdar dh pkul 12.45 am (I think so). So aku pn blik ar. Pas tuh, smpai kt rumah aku, i mean apartment aku la, my housemates sume x tdo lg except Nicholas (sbb aku x nmpak dia mlm tuh). Pas tuh, Chee Yong, one of my housemates dtg blik aku nk pnjam printer aku, dia nk print text dia tok oral presentation dia ri ni (12 Jun 2008). Then aku pn study skit smbil mkan burger Ramly (hahaha...aku bli pkl 7.00 pm sblum tuh). Dh sjuk dh burger tuh. Tgk2 dh pklu 1.16 am. ALAMAK! Sok ada test, nnti bngun lewat plak. So, aku gi ar tdo.Tpi kn aku sngka plak aku bleh bngun awal n STUDY awl ri ni.

Ian


Anyhow, aku brsyukur ar dpt wat test tdi. Aku sbnarnye msuk lewat skit ke dlm kelas tuh sbb study math sblum tuh. Nsib baek la lewat 1-2 min jek, klau tak mampus aku x smpat jwab sume soklan. Mggu dpan plak ada chemistry test 2. Haish, kne study chemistry plak. Tpi nsib baek ar ada mse nk study chemistry. Then last monday my english lecturer bgtau skit tarikh2 pnting tok english lesson ar. Aku nk kongsi cket kt cni:

12/6 - Pass up the journal (Compare & Contrast Essay).

16/6 - Debate (Title: Holding a part-time job during college is an education in itself). My team - the advantages of it.


23/6 - Essay test (Compare & Contrast Essay)


26/6 - Grammar test


Tuh je la tarikh2 pnting tok klas english aku. Hurm...aku dah x de idea pe nak ckap lg. Anyway, doakn aku dpt mrkah yg trbaek tok math test aku tuh. Ok ar, aku berenti smpai cni jek. Len kali klau ada masa aku citer lg ek.

Thursday, June 05, 2008

Hari ni ada English Mid-term Exam...!!!

0 comments
Adoi...aku baru jek abis wt test tdi, i mean exam ar. Even though exam tdi skit jer kne wt, wt 1 esei jek, tpi aku ade wt mistake la. Mse exam tdi kne wt process writing. Dlm krtas soklan, ada 2 soklan. First, soklan dier - the ways to get in shape. Second one - how to write a good paragraph. So, aku pilih ar soklan prtama. Nmpak snang cket. So, mse dberi 1 hour jek. Mse stat aku wt mind-map dlu. Nk cari point. Then bru stat wt esei, mule2 wt intro, then body and lastly wt conclusion. Cm bese ar kn, mse skola dlu. Tpi aku lpe nk summarize kn esei aku tu dlm perenggn conclusion tu. Aiseh, cmne lak buleh lpe. Aku dh set mind dh yg aku nk summarize kn isi esei aku dlm prenggan conclusion, tpi lpe plk mse tuh. Aku cme kasi suggestion jerk. Argghhh....tension tol. Anyway, bnda tu dh lpas so x pyah ar pikir lg. Cme doa jer ar. Hmm...hrap2 dpt gud result ar. Hahaha. Dh ar, x nak pikir lg.

Oh ya, ari ni jgak ada Youth Entrepreneurs Day (YED) kt Taylor's Business School (TBS), sblah jek ngan bgunan ADP aku nih. YED tu mcm karnival gk ar, kne bli kupon rm5, then bli la pape kt booth yg ada kt TBS tuh. Mcm2 ada woo, ade game, mkanan, karaoke n mcm2 lg ar. Ermm..aku nk chow dh ni. Lpas ni, aku nk mkan ar, mkan tuk dinner mlm nih. Dh la tdi x lunch coz ari ni klas strai8 dr kul 10.30 pg smpai kul 3.00 ptg. Hmm...ok ar, aku chow dlu.