Sunday, May 29, 2011

Masak Lemak

0 comments
uh.. aku teringin sangat nak post pasal masak lemak ni. asyik busy je lately ni *padahal malas nak post. anyway, aku happy sangat sangat hari ini sebab dapat masak masakan paling best dalam dunia - masak lemak. feveret aku kot. kalau masak dengan ketam, pergh.. feveret dari kecik.

kalau nak diikutkan, ni bukan masakan aku yang pertama. tapi yang ketiga. dah tiga kali dah aku masak masakan ni. dan yang membanggakan masakan ni adalah masakan kedua aku kat ISU ni selepas kari. alah, masak kari pun guna perencah. bukan sedap mana pun.

back to the topic, aku just nak kongsi je pengalaman aku masak masakan best ni. nothing special pun. orait, jom kita ke dapur...



so, ini merupakan first attempt aku masak ayam masak lemak. nampak sedap tak? haha.. first attempt aku ni memang sedap. fyi, aku masak ni untuk semua housemate aku, bukan untuk aku sorang. tau apa respond dorang? "pergh.. sedap dow masak lemak kau". hehe..

okay, selang beberapa minggu + bulan, aku ke dapur lagi untuk masak masakan marvelous ni. oh, ni bukan bermaksud aku tak makan beberapa minggu + bulan, tapi masak lauk ni. ingat aku alien ke tak makan selama tu. so, tada...



okay, serius aku cakap. yang ni memang lame. tak sedap. member aku cakap sedap je sebab lapar punya pasal, cuba tak lapar, tengok pun tak ingin kot. serius, second attempt aku masak ayam masak lemak tak berapa menjadi. sebabnya.. terlebih air. kalau diikutkan, santan yang aku tuang dah cukup dah. tapi, tangan aku gatal sangat letak air banyak banyak. kan dah tak menjadi :(

okay, still tak puas hati. baru tadi aku masak untuk third attempt.



alhamdulillah, memang marvelous. the best masak lemak ever, among dua attempt sebelum ni la. sedap lagi masak lemak mak aku :) well, ikan masak lemak aku kali ni menjadi. sebabnya.. aku letak air sikit ja. tapi still ada kekurangan. di sebabkan kentang rumah aku out of stock, so tak ada la ingredient penting tu. but, still sedap. aku makan bertambah tambah. fuh, terasa nikmat makan tadi :)

so, aku sebenarnya nak ucap thank you so much kat member aku sorang ni, irfan yang tinggal kat nebby sebab dialah yang ajar aku buat masak lemak. serius, aku ni tak berapa pandai masak. masak nasi goreng pandai la. tapi bila aku datang rumah dia haritu, dia masak ayam masak lemak dan secara indirectly bagi aku inspirasi untuk masak masakan ni. lagipun, dia la yang bagi resipi dia kat aku. so once again, thank you so much my friend :) harap dapat belajar lain pulak :P

well, that's it. as i said, i just wanna share this experience with you. nothing much, nothing special. hope you guys enjoy reading it :)

DG: oh, lepas ni aku nak try masakan lain pulak la kot :D

Saturday, May 21, 2011

Rahmat Ujian

0 comments
salam.

i have been going through a lot lately. seriously. especially last semester. well, aku tak nak cerita panjang. tapi aku memang bersyukur sangat sangat. as a saying goes "kalau kita ingat Allah, Allah akan ingat kita". dalam Al-Quran pun ada menyebut "setiap kesulitan, ada kemudahan" dalam surah Al-Insyirah. mak aku pun selalu pesan benda yang sama. so alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar dan aku mengharapkan ianya berterusan. aku tak tau la nak cakap apa, tapi memang aku terasa sangat atas pertolongan Allah sepanjang semester lepas. tak apa, aku rasa lagu di bawah ni memang berkait rapat sangat sangat dengan apa yang aku lalui. jom sama sama hayati lirik lagu Rahmat Ujian - Mestica :)




DG: ya Allah, berilah petunjuk dan hidayah kepada hamba-Mu supaya lebih dekat dengan-Mu. ameen..