Sunday, May 24, 2009

Hitler Kecewa Dengan Batch 6 SASER

6 comments
mari tonton ramai ramai


Tuesday, May 12, 2009

Memori SMKDHMR : Takkan Hilang Di Minda

0 comments
aku baru pulang dari smk dato' hj mohd redza [smkdhmr], sekolah lower form kesayanganku bersama sama sahabat sahabat baikku ketika berada di sekolah tersebut. amat menggembirakan. sumpah. aku tak tipu. aku dapat berjumpa dengan ramai cikgu cikgu aku dahulu, dikala mereka menjadi mencurahkan segala ilmu yang telah mereka ajarkan kepadaku pada waktu dahulu. amat menakjubkan.

kisah bermula begini [mungkin kali ini ceritanya lebih spesifik bagi mengenang kembali detik bersejarah dan bermakna ini].

7.30 pagi

aku keluar rumah bersama ibuku dan menghantar ibuku ke klinik kesihatan. baik. aku hantar ibuku di depan klinik kesihatan. kemudian aku balik ke rumah semula. aku, kamil dan cepoi sudah berjanji untuk bertemu tepat jam 9.00 pagi. jadi aku tunggu saja di rumah sehingga pukul 9.00 pagi. sambil menunggu, aku menonton filem death race yang baru dicopy dari laptop irfan. terima kasih irfan. sedar tak sedar, jarum jam telah menunjukkan tepat jam 9.15 pagi. adeyh. tak tepati janji.

9.15 pagi

*toot*. aku terima mesej. "mi nk amik cpoi ke x?". mesej dari kamil rupanya. aku balas yang aku akan jemput cepoi tapi aku tak tahu rumahnya, tapi kamil tahu. jadi aku terpaksa jemput kamil dahulu. aku ambil kunci kereta dan terus pecut ke rumah kamil. selang beberapa minit, aku sampai di depan rumah kamil. so aku pun ke rumah cepoi. setelah aku menjemput cepoi, kami semua ke rumah merul. owh, kami sebenarnya ingin buat lawatan mengejut ke rumah merul. surprise lah orang kata.

sesampai je di depan rumah merul, aku tengok sunyi sepi je rumah tu. tapi instinct kami cakap yang merul ada di rumah. jadi kami 'tertengok' ke dalam rumah. 'ter' je, bukan sengaja. owh, merul tidur di ruang tamu. apalagi, kami pun ketuklah pintu rumah ramai ramai. dia terjaga. haha. dia terkejut beruk. dia pun buka pintu rumah. kami semua berbual bual lah dengan dia sampai pukul 10.30 pagi.

10.30 pagi

heh! kami semua bergegas ke smkdhmr, menaiki kereta yang aku pandu. sesampai saja kami di hadapan sekolah, kami bergerak ke bilik guru. oh, ramainya cikgu. mula mula kami bertemu dengan pn rosia timah. dulu dia pernah mengajar kami subjek kemahiran hidup. oh ya, dia guru kesayangan aku masa dulu dulu. lol. kemudian kami bergerak ke kantin sekolah setelah guru yang dicari cari tidak ketemui: cik rose aina, pn saodah dan en khalil.

kami pun menjamah selera di kantin sekolah. menu: nasi goreng dan air soya. sedang kami menikmati kelazatan makanan yang dibeli, kami pun terserempak dengan pn hasnah atau lebih dikenali sebagai ustazah hasnah. oh, dia mengajar subjek bahasa arab. kami banyak juga berbual dengannya. dia kata dia nak aku bagi talk motivasi kepada para pelajar form 1 dan form 2. wah, aku rasa seperti dihargai. yang peliknya, tiba tiba je. mungkin dia dah lama nak contact aku, tapi disebabkan tiada nombor telefon aku, sebab itulah dia tak dapat contact aku.

kami bergerak ke bilik guru semula. oh, aku bertemu dengan ustaz wan ruzaha. dia pernah mengajar aku subjek pendidikan Islam di saser dahulu. oh, terkejut aku pabila aku bertemu dengannya. apa tidaknya, sebelum ini dia mengajar di sekolah saser, tiba tiba pula mengajar di sekolah lama aku. macam macam dia bagi aku nasihat supaya jaga tingkah laku dan akhlak, lebih lebih lagi aku akan ke luar negara. baik, ustaz. segala nasihat akan aku patuhi, insyaAllah.

kemudian aku bertemu dengan cik rose aina. dia mengajar subjek matematik. aku suka dia mengajar. seronok. dia kata kami ini anak soleh lah ni, jumpa cikgu cikgu. heh! insyaAllah cikgu. kami akan jadi anak yang soleh. oh, sedang kami berbual bual dengan cik rose aina, kami bertemu pula dengan pn zanariah. dia mengajar subjek english. kami pun sempatlah juga berbual bual rinngan dengannya sebab dia ada urusan.

kami juga sempat bertemu dengan pn nuridah [matematik form 1], pn zuraizah [pendidikan Islam form 4; sekejap saja dia mengajar kami kecuali cepoi, tapi dia banyak beri nasihat pada kami] dan en shamsudin [bahasa melayu; kami sempat bersalaman dengannya sebab masa itu dia mahu ke kelas].

12.15 tengah hari

kami pun pulang ke rumah merul. kami mahu lepak sekejap di rumah merul sambil main ps. haha. dah lama tak main ps. maklumlah aku tak ada ps di rumah. kami main ps sampai pukul 3.30 petang. kami main game winning [game bola].

3.30 petang

aku hantar kamil dan cepoi ke rumah masing masing. kemudian aku pun balik ke rumah. wah, penatnya hari ini. ya, saya rehat sepuas puasnya selepas itu.


oh, aku rasa agak terharu sebab akhirnya pada hari inilah aku bertemu kembali dengan sahabat sahabat baikku dan cikgu cikgu aku dahulu. bukan senang nak dapat bertemu seperti ini. insyaAllah cikgu, sebelum aku fly ke US, aku akan pastikan yang aku akan bertemu semula dengan semua cikgu cikgu. terima kasih cikgu atas segala galanya; mencurahkan kepada kami ilmu ilmu yang bermanfaat dan memberi kami segala nasihat dan dorongan supaya kami berjaya. terima kasih juga kepada kamil, cepoi dan merul. engkau semualah yang banyak menggembirakan aku sepanjang aku berada di sekolah tersebut. terima kasih atas segala galanya. insyaAllah, jika masih ada umur yang panjang kita semua akan bertemu kembali.


p/s: aku minta maaf banyak banyak sebab tiada gambar yang dapat dipertontonkan. aku terlupa nak ambil gambar. tidak mengapa, akan datang aku tak akan lupa, insyaAllah.